Oryginalna strona colobot.cba.pl umarła, gdy cba.pl przestało oferować darmowy hosting. To jest statyczny mirror, pobrany w 2018. ~krzys_h
|
Forum - Polski Portal COLOBOTa |
|
|
Przesunięty przez: Abadon 10-07-2012, 16:28 |
Reliefy w GIMP'ie |
Autor |
Wiadomość |
adiblol
Administrator forum FLOSS FTW!
Twoja ulubiona misja: porównywanie formatów audio
Pomógł: 18 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 1313 Skąd: pokój odsłuchowy
|
Wysłany: 19-11-2008, 20:20 Reliefy w GIMP'ie
|
|
|
Bawiłem się GIMPem w tworzenie reliefów. Oto co odkryłem:
Przede wszystkim menu Filtry -> Renderowanie. Są tam całkiem ciekawe rzeczy. Należy unikać opcji Chmury -> Plazma gdyż relief wychodzi słaby. Można użyć Chmury -> Jednolite chmury.
Ciekawa jest opcja "Przeglądarka fraktali". Przy pomocy niektórych fraktali można tworzyć np. doliny o ciekawym kształcie.
Labirynty (bez określonej drogi, możemy ją sobie dorysować) tworzymy opcją Deseń -> Labirynt.
Przypominam, że aby uruchomić jakąś opcję z powyższych to trzeba najpierw wejść w menu Filtry -> Renderowanie.
Dobry efekt daje utworzenie chmur a później wykonanie polecenia Filtry -> Artystyczne -> Kubizm. Uzyskamy wówczas ciekawie wyglądające uskoki terenu.
Podstawy
Aby utworzyć w GIMP'ie reliefa wybieramy polecenie Plik -> Nowy, włączamy Opcje Zaawansowane, wpisujemy wymiary szer. 161, wys. 161, wybieramy Przestrzeń kolorów - Odcienie szarości i klikamy OK. Zapisujemy w BMP bez opcji Run-Length Encoded. |
_________________ 1Tbps Project && Telecomix Network
|
|
|
|
|
Abadon
Administrator forum Administrator
|
Wysłany: 19-04-2009, 21:17
|
|
|
Dzięki za rady. Przydadzą mi się w przyszłości. Dopiero zaczynam pracę z GIMPem. A do reliefów mam dużo pomysłów, tylko trochę technikę muszę podszkolić. |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
|
|
| |
|
|
|
|
Polski Portal COLOBOTa © 2008 - 2012 |
|
|