Oryginalna strona colobot.cba.pl umarła, gdy cba.pl przestało oferować darmowy hosting. To jest statyczny mirror, pobrany w 2018. ~krzys_h
 Polski Portal COLOBOTa - COLOBOT Polish Portal
Forum - Polski Portal COLOBOTa
Strona głównaStrona główna UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy StatystykiStatystyki

Poprzedni temat «» Następny temat
Tworzenie budynków i robotów z kodu programu.
Autor Wiadomość
cyklopek11

Wysłany: 01-04-2008, 17:57   Tworzenie budynków i robotów z kodu programu.

W ceebocie są dwie funkcje pozwalające botom budować budynki i roboty z kodu programu w nim działającego. Są to: funkcja build(int Category) - tworzenie budynku oraz : factory(int Category, script). Niestety nie ma ich w Colobocie, mówię niestety ponieważ gdyby istniały mam tak cudowne pomysły na własne poziomy użytkownika czy też stworzenie Colobota 2 że szok. Oczywiście można je wykorzystać w ceebocie ale co po takiej grze gdzie astronauta pozostaje bierny :-( przypominam w ceebocie astronauta nie może ani nic podnosić ani budować budynków). Mam pytanie do Was czy istnieje sposób na spatchowanie Colobota aby mu dodać te dwie funkcję??? Z moich badań wynika że są one zaimplementowane w exe-ku. A tak poza tym wiedzieliście o ich istnieniu??? Pozdro.

Tomesy

Wysłany: 01-04-2008, 23:36   RE: Tworzenie budynków i robotów z kodu programu.

Wprowadzenie tych zmian jest praktycznie niemożliwe dla ludzi którzy nie moją wiedzy informatycznej na zaawansowanym poziomie. Poza tym byłoby trzeba mieć nieszczęsny, wspomniany w innych tematach rozpakowywacz plików DAT Colobota. Na razie niema co sobie zawracać tym głowę.

COLOBOT 
Administrator sieci
Założyciel portalu

Twoja ulubiona misja: Obie na Orfenii
Wysłany: 02-04-2008, 03:41   RE: Tworzenie budynków i robotów z kodu programu.

Tomesy, to nie o pliki DAT chodzi, a o EXE. W DAT'ach są jedynie tekstury, dźwięki i modele obiektów. Wszystkie instrukcje są zapisane w pliku colobot.exe. Zmienić ich nazwy można łatwo, ale utworzyć nowych czy zaimportować z ceebot'a praktycznie się nie da.

adiblol 
Administrator forum
FLOSS FTW!

Twoja ulubiona misja: porównywanie formatów audio
Wysłany: 30-11-2008, 17:46   RE: Tworzenie budynków i robotów z kodu programu.

Jak mi się uda to zaimplementuję je w którejś z kolejnych wersji mojego trainera.

Najpierw zrobię tworzenie obiektów z poziomu trainera, a jeśli mi się uda to zrobię injekcję kodu i zaimplementuję taką możliwość z poziomu CBot.

A może zrobię w trainerze obsługę pluginów? Tzn. ładujemy sobie dll i odpowiednia procedura jest injectowana do Colobota :) wraz z danymi dotyczącymi adresów w Colobocie które są wcześniej wykrywane.

Zainteresowanych inforumuję, że bardzo dobrym debugerem z funkcjami specjalnie do gier jest Cheat Engine. I jest darmowy :) .

Wersja do druku

Skocz do: