Oryginalna strona colobot.cba.pl umarła, gdy cba.pl przestało oferować darmowy hosting. To jest statyczny mirror, pobrany w 2018. ~krzys_h
|
Forum - Polski Portal COLOBOTa |
|
|
Netykieta |
Autor |
Wiadomość |
Thorin12
Administrator forum Cichy obserwator
|
Wysłany: 17-12-2009, 22:18 Netykieta
|
|
|
W związku z tym że ostatnio na forum aż "zakipiało" od nad aktywności postanowiłem wejść w wikipedię po coś takiego jak netykieta i nawet fajnie się złożyło bo część punktów jest łamana na tym forum więc pozwoliłem sobie wkleić ją tutaj. Moderatorzy mogą teraz uznać ze jest to nie potrzebne ale niektórym osobom się przyda
* zakaz spamowania (m.in. wysyłania niechcianych linków do stron)
* zakaz wysyłania tzw. "łańcuszków szczęścia"
* nakaz zapoznania się z wykazem FAQ przed zadaniem pytania
* stosowanie się do reguł pisania obowiązujących w danej grupie (sposób kodowania polskich liter, zasad cytowania, możliwości wysyłania (lub nie) wiadomości formatowanych w HTML-u, możliwości dołączania (lub nie) plików binarnych, co zwykle jest szczegółowo opisane w FAQ danej grupy
* zakaz nadmiernego cross-postowania czyli wysyłania e-maili lub postów do kilku grup naraz
* zakaz wysyłania e-maili/postów do wielu osób naraz z jawnymi adresami poczty elektronicznej (stosujemy kopię ukrytą)
* zakaz pisania nie na temat (OT – OffTopic)
* zakaz pisania kilka razy z rzędu (szczególnie restrykcyjnie używany na forach posiadających funkcję edycji postu)
* zakaz toppostowania (odpowiadania nad cytowanym fragmentem)
* nakaz używania emotikon z rozwagą (mają być dodatkiem do tekstu, a nie główną treścią)
PS. Pogrubiłem problemy naszego forum jakbym czegos zapomniał lub coś przeoczyl to wystarczy powiedziec - poprawie |
|
|
lukas_j
Geek 127.0.0.1<-hack
Twoja ulubiona misja: nie wiem, lubie wiekszosc :)
|
Wysłany: 20-12-2009, 11:43
|
|
|
Cytat: | * zakaz spamowania (m.in. wysyłania niechcianych linków do stron) |
To rozumiem, ale niestwty neokidy spamują
Cytat: | * nakaz używania emotikon z rozwagą (mają być dodatkiem do tekstu, a nie główną treścią) |
Tak jak mowie, neokidy tak robią
Cytat: | * zakaz pisania nie na temat (OT – OffTopic) |
Lekki OT moze być, ale zeby nie było przesady typu: temat o programowaniu, a ktos sie pyta jak cos zrobic na stronie... |
_________________ Jestem zwolennikiem wolnego oprogramowania! |
|
|
|
|
Thorin12
Administrator forum Cichy obserwator
|
Wysłany: 20-12-2009, 13:09
|
|
|
Można by to przykleić do ogłoszeń jeśli Adiblolowi by się chciało aczkolwiek niektóre osoby mogą to uznać za niepotrzebne |
|
|
Abadon
Administrator forum Administrator
|
Wysłany: 20-12-2009, 13:19
|
|
|
Niedługo admin będzie i obiecał zatwierdzić oficjalny regulamin, aczkolwiek to nastąpi najprawdopodobnie gdy się przeniesiemy na cba.
Szykujcie się na zmiany ... |
|
|
|
|
| |
|
|
|
|
Polski Portal COLOBOTa © 2008 - 2012 |
|