Oryginalna strona colobot.cba.pl umarła, gdy cba.pl przestało oferować darmowy hosting. To jest statyczny mirror, pobrany w 2018. ~krzys_h
 Polski Portal COLOBOTa - COLOBOT Polish Portal
Forum - Polski Portal COLOBOTa
Strona głównaStrona główna UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy StatystykiStatystyki

Poprzedni temat «» Następny temat
Netykieta
Autor Wiadomość
Thorin12 
Administrator forum
Cichy obserwator

Wysłany: 17-12-2009, 22:18   Netykieta

W związku z tym że ostatnio na forum aż "zakipiało" od nad aktywności postanowiłem wejść w wikipedię po coś takiego jak netykieta i nawet fajnie się złożyło bo część punktów jest łamana na tym forum więc pozwoliłem sobie wkleić ją tutaj. Moderatorzy mogą teraz uznać ze jest to nie potrzebne ale niektórym osobom się przyda ;)

* zakaz spamowania (m.in. wysyłania niechcianych linków do stron)
* zakaz wysyłania tzw. "łańcuszków szczęścia"
* nakaz zapoznania się z wykazem FAQ przed zadaniem pytania
* stosowanie się do reguł pisania obowiązujących w danej grupie (sposób kodowania polskich liter, zasad cytowania, możliwości wysyłania (lub nie) wiadomości formatowanych w HTML-u, możliwości dołączania (lub nie) plików binarnych, co zwykle jest szczegółowo opisane w FAQ danej grupy
* zakaz nadmiernego cross-postowania czyli wysyłania e-maili lub postów do kilku grup naraz
* zakaz wysyłania e-maili/postów do wielu osób naraz z jawnymi adresami poczty elektronicznej (stosujemy kopię ukrytą)
* zakaz pisania nie na temat (OT – OffTopic)
* zakaz pisania kilka razy z rzędu (szczególnie restrykcyjnie używany na forach posiadających funkcję edycji postu)
* zakaz toppostowania (odpowiadania nad cytowanym fragmentem)
* nakaz używania emotikon z rozwagą (mają być dodatkiem do tekstu, a nie główną treścią)

PS. Pogrubiłem problemy naszego forum jakbym czegos zapomniał lub coś przeoczyl to wystarczy powiedziec - poprawie

lukas_j 
Geek
127.0.0.1<-hack

Twoja ulubiona misja: nie wiem, lubie wiekszosc :)
Wysłany: 20-12-2009, 11:43   

Cytat:
* zakaz spamowania (m.in. wysyłania niechcianych linków do stron)

To rozumiem, ale niestwty neokidy spamują :/

Cytat:
* nakaz używania emotikon z rozwagą (mają być dodatkiem do tekstu, a nie główną treścią)

Tak jak mowie, neokidy tak robią :/

Cytat:
* zakaz pisania nie na temat (OT – OffTopic)

Lekki OT moze być, ale zeby nie było przesady typu: temat o programowaniu, a ktos sie pyta jak cos zrobic na stronie...

Thorin12 
Administrator forum
Cichy obserwator

Wysłany: 20-12-2009, 13:09   

Można by to przykleić do ogłoszeń jeśli Adiblolowi by się chciało aczkolwiek niektóre osoby mogą to uznać za niepotrzebne

Abadon 
Administrator forum
Administrator

Wysłany: 20-12-2009, 13:19   

Niedługo admin będzie i obiecał zatwierdzić oficjalny regulamin, aczkolwiek to nastąpi najprawdopodobnie gdy się przeniesiemy na cba.

Szykujcie się na zmiany 8-) ...

Wersja do druku

Skocz do: