Gdzie? |
Autor |
Wiadomość |
DOJO
Piernik
Twoja ulubiona misja: Misja 36 (Ostatnia na nowej ziemi)
|
Wysłany: 27-02-2009, 22:01
|
|
|
Powiem to tak.. Nie nauczył bym się żadnego programu gdyby nie CEEBOT. Bo Colobota można przejść bez pisania skryptów. Autorzy dali ci wszystko na tacę. |
|
|
COLOBOT
Administrator sieci Założyciel portalu
Twoja ulubiona misja: Obie na Orfenii
Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Lut 2008 Posty: 353 Skąd: Jarocin
|
Wysłany: 28-02-2009, 22:07
|
|
|
COLOBOTa można też przejść prawie wyłącznie pisząc programy. Wiem, prawie robi różnicę, bo astronauta jest potrzebny do tego, żeby budować budynki. Jednak grę można w większości przejść bez ręcznego sterowania, a tylko programami (robiłem tak kiedyś. Pisałem program dla robota, który robił dosłownie wszystko, a w razie potrzeby wysyłał komunikat: "teraz zbuduj robota latającego i załaduj mu program xxx". Doszedłem do Tropiki, bo potem mi się znudziło). |
_________________ Bykom STOP
A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają.
|
|
|
|
|
colobotwymiiata
Zjem cię
Twoja ulubiona misja: Swobodna na Krystalii
Pomógł: 6 razy Wiek: 20 Dołączył: 02 Lut 2009 Posty: 329 Skąd: Oleśnica
|
Wysłany: 03-03-2009, 23:30
|
|
|
Cytat: | najfajniejsze są tam : cyber piłka nożna, cyber wyścigi |
ciekawe, czy by się dało model piłki dać do colobota? |
|
|
|
|
COLOBOT
Administrator sieci Założyciel portalu
Twoja ulubiona misja: Obie na Orfenii
Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Lut 2008 Posty: 353 Skąd: Jarocin
|
Wysłany: 04-03-2009, 00:12
|
|
|
Cytat: | ciekawe, czy by się dało model piłki dać do colobota? |
Dać by się dało, ale nie można by takiej piłki kopać (służyłaby jako posąg). |
_________________ Bykom STOP
A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają.
|
|
|
|
|
colobotwymiiata
Zjem cię
Twoja ulubiona misja: Swobodna na Krystalii
Pomógł: 6 razy Wiek: 20 Dołączył: 02 Lut 2009 Posty: 329 Skąd: Oleśnica
|
Wysłany: 05-03-2009, 14:00
|
|
|
a to szkoda |
|
|
|
|
Sioner
Ubuntu user
|
Wysłany: 09-01-2011, 19:55
|
|
|
COLOBOT napisał/a: | COLOBOTa można też przejść prawie wyłącznie pisząc programy. Wiem, prawie robi różnicę, bo astronauta jest potrzebny do tego, żeby budować budynki. Jednak grę można w większości przejść bez ręcznego sterowania, a tylko programami (robiłem tak kiedyś. Pisałem program dla robota, który robił dosłownie wszystko, a w razie potrzeby wysyłał komunikat: "teraz zbuduj robota latającego i załaduj mu program xxx". Doszedłem do Tropiki, bo potem mi się znudziło). |
A jakby dało się budować budynki i roboty(+ zaprogramowanie robota wybranym programem) z poziomu robota? Czy wtedy wystarczyły by tylko programy? Można by jedynie pisać programy i uruchamiać je na początku misji na jednym( lub kilku) robotach?
edit patrz załącznik
edit2 jedna misja pomylony ma numer(ta 2 powinna być 1)
programy.rar Tak wyglądały by dwie misje tylko na programach |
Pobierz Plik ściągnięto 26 raz(y) 1,67 KB |
|
|
|
|
|
Berserker
Dark Ness
Twoja ulubiona misja: Ofrenia
Pomógł: 16 razy Wiek: 24 Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 496 Skąd: Bigos
|
Wysłany: 09-01-2011, 20:34
|
|
|
Kiedys ktos przerobil pare misji z Colobota do Ceebota, conajmniej 2 dalo sie przejsc jednym programem. Owszem, sa misje trudniejsze, w ktorych trzeba czasem recznie posterowac, ale w wiekszosci przypadkow da sie wypic herbate patrzac jak robot sam jezdzi i buduje baze. |
|
|
Sioner
Ubuntu user
|
Wysłany: 09-01-2011, 20:54
|
|
|
tojaceebot przerobił, a wszyscy wiedzą, że to było moje multikonto(zostało usuniętę)
Te misje jeszcze żyją, czasami trzeba było coś w nich zmieniać(na potrzeby ceebota) a oto film z 3 misji na starej ziemi Kod: | http://dl.dropbox.com/u/8622051/misja%201.avi |
edit a to troche ukryte menu ceebota (ma troche dodatkowych funkcji i w dziale misje można zapisywać gre, jednak jeszcze wszystko nie zostało sprawdzone)
|
|
|
|
|
krzys_h
Twoja ulubiona misja: Wszystkie :)
Pomógł: 3 razy Wiek: 20 Dołączył: 12 Gru 2010 Posty: 255 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 09-01-2011, 21:06
|
|
|
Jak otworzyć to menu |
|
|
|
|
Sioner
Ubuntu user
|
Wysłany: 09-01-2011, 21:14
|
|
|
Przy okazji robienia misji colobotowych tak aby działały na ceebocie na to wpadłem. Pliki trochę czekały ale chyba są dobre. W dziale 10 (w colobocie jest 9) mam jedną misję która po włączeniu kończy się i wyświetla menu. Ulepszę ją i trochę polepszę te misje. I może coś z tego jeszcze będzie(99,99% że będzie działać). |
|
|
|
|
adiblol
Administrator forum FLOSS FTW!
Twoja ulubiona misja: porównywanie formatów audio
Pomógł: 18 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 1313 Skąd: pokój odsłuchowy
|
Wysłany: 09-01-2011, 21:41
|
|
|
Jeśli nie będziemy tworzyć Colobota 2 tylko Ceebota 5 (bo najnowszy jest 4) to może wyjść coś ciekawszego i bardziej rozwijającego (programowanie ftw). Problem w tym że Ceebot ma więcej bugów. |
_________________ 1Tbps Project && Telecomix Network
|
|
|
|
|
Sioner
Ubuntu user
|
Wysłany: 09-01-2011, 21:55
|
|
|
Jeśli komuś będzie zależeć to bugi nie będą żadną przeszkodą. Na razie robię coś z tym co znalazłem.
edit aha i pełna wersja tego będzie mieć takie wymagania: zainstalowana pełna wersja ceebot 4 + zainstalowanie tego dodatku(będzie mieć poniżej 5 MB). Wszystko będzie się robić samo. Potem zostanie tylko uruchomienie gry( i sterta programowania bo raczej innego sposobu na przejście nie będzie).
edit2 w jednym momencie będzie można grać i ceebota i w tą rzecz. |
|
|
|
|
Raptor
Clever Girl
Twoja ulubiona misja: Raptorowanie
Pomógł: 4 razy Wiek: 24 Dołączył: 26 Cze 2010 Posty: 432 Skąd: Isla Nublar
|
Wysłany: 09-01-2011, 22:04
|
|
|
adiblol napisał/a: | Problem w tym że Ceebot ma więcej bugów. |
Zawsze CeeBot5 może powstać w oparciu o CoLoBoT. Owszem, nie będzie takich dziwactw jak repeat(), ale to zawsze coś...
Poza tym CoLoBoT ma więcej możliwości i jest lepiej przetłumaczony przez Manta, niż CeeBot przez Play. |
_________________ - Stężenie czekolady we krwi: 93‰
- Ja to bym zjadł jeszcze batona...
|
|
|
|
|
adiblol
Administrator forum FLOSS FTW!
Twoja ulubiona misja: porównywanie formatów audio
Pomógł: 18 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 1313 Skąd: pokój odsłuchowy
|
Wysłany: 09-01-2011, 22:09
|
|
|
cezar.512 napisał/a: | Owszem, nie będzie takich dziwactw jak repeat(), ale to zawsze coś... | I nie będzie budowania przez roboty... |
_________________ 1Tbps Project && Telecomix Network
|
|
|
|
|
Berserker
Dark Ness
Twoja ulubiona misja: Ofrenia
Pomógł: 16 razy Wiek: 24 Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 496 Skąd: Bigos
|
Wysłany: 09-01-2011, 22:24
|
|
|
Ceebot jest wykonany mniej starannie niz Colobot (wkurzajace crashe), ale jednoczesnie ma wieksze mozliwosci niz programowanie (zwlaszcza pole speed i prawdziwa fizyka, a nie przyspieszenie grawitacyjne zmieniajace sie w zaleznosci od natezenia kurzu w elektrowni) |
|
|
|