Układ nowego forum. |
Czy zrobić dwie strony (PPC i IPC) czy jedną z opcją zmiany języka? |
Dwie oddzielne strony |
|
16% |
[ 2 ] |
Jedna z wyborem języka |
|
83% |
[ 10 ] |
|
Głosowań: 12 |
Wszystkich Głosów: 12 |
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
Mrocza
Twoja ulubiona misja: Swobodna na Ziemi
Pomógł: 4 razy Wiek: 26 Dołączył: 29 Sie 2011 Posty: 249 Skąd: Lublin
|
|
|
|
|
Simbax
Mod
Twoja ulubiona misja: Wszystkie na Krystalii
Pomógł: 6 razy Wiek: 22 Dołączył: 07 Sie 2009 Posty: 473 Skąd: z Leszna
|
|
|
|
|
piotrdz
Twoja ulubiona misja: programowanie ;)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Mar 2012 Posty: 55 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 10-09-2012, 22:34
|
|
|
piotrdz? ładnie się podszywać |
|
|
|
|
patrolez
PWr
Pomógł: 2 razy Wiek: 25 Dołączył: 11 Kwi 2012 Posty: 17 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 10-09-2012, 22:53
|
|
|
Trick z [ name ] czy tam coś w deseń :p |
_________________ Wszystko jest obiektem. |
|
|
|
|
tomangelo
|
Wysłany: 10-09-2012, 22:55
|
|
|
patrolez napisał/a: |
Trick z [ name ] czy tam coś w deseń :p |
A ja się zastanawiałem czemu akurat mój nick w linku. Niezły bajer swoją drogą. |
|
|
|
|
adiblol
Administrator forum FLOSS FTW!
Twoja ulubiona misja: porównywanie formatów audio
Pomógł: 18 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 1313 Skąd: pokój odsłuchowy
|
Wysłany: 10-09-2012, 23:22
|
|
|
Mrocza napisał/a: |
Ktoś sugerował Joomla, więc nie zastanawiajmy się tylko bierzmy Joomla.
http://www.joomla.pl/ | PHP ssie
Simbax napisał/a: |
3. Jaki/czyj serwer? Jaka domena? Czy będą reklamy? | Mamy już serwer i domenę colobot.info. No chyba że wolicie ppc.1tbps.org. Serwer też mogę użyczyć.
[ Dodano: 10-09-2012, 23:44 ]
Mrocza napisał/a: | Piatek 14 września godzina 19:00 | Sorry, o 20 idę na koncert. Nerdzijcie sobie. |
_________________ 1Tbps Project && Telecomix Network
|
|
|
|
|
Raptor
Clever Girl
Twoja ulubiona misja: Raptorowanie
Pomógł: 4 razy Wiek: 24 Dołączył: 26 Cze 2010 Posty: 432 Skąd: Isla Nublar
|
|
|
|
|
konopackim
Tytuł domyślny
|
Wysłany: 15-09-2012, 14:48
|
|
|
Ok, to już trzy (Simbax, tomangelo, ja )osoby są za całkowitym odzieleniem PPC (strony(?) forum ) od międzynarodowej strony i forum.
Jakie jest zdanie reszty?
Jest git |
|
|
|
|
Simbax
Mod
Twoja ulubiona misja: Wszystkie na Krystalii
Pomógł: 6 razy Wiek: 22 Dołączył: 07 Sie 2009 Posty: 473 Skąd: z Leszna
|
Wysłany: 15-09-2012, 15:04
|
|
|
Dodana szybka, 5-godzinna ankieta, skonczy sie akurat w trakcie dyskusji na ircu. |
_________________ http://projektsimbax.blogspot.com/ <- Taki sobie blog |
|
|
|
|
tomangelo
|
Wysłany: 15-09-2012, 15:50
|
|
|
(przekopiowane z tematu http://www.colobot.cba.pl...pic.php?t=1322)
Moim zdaniem trzeba założyć osobno Polski Portal ColoBot (PPC) oraz Międzynarodowy Portal ColoBot (IPC). Międzynarodowy byłby takim najbardziej oficjalnym, anglojęzycznym forum, natomiast nasz byłby dla graczy z naszych stron, nieznających angielskiego w dostatecznym stopniu by móc zrozumieć posty i informacje z IPC. Poza tym społeczności z innych krajów zakładałyby własne portale (DPC w Niemczech, RPC w Rosji itd.), jednak dalej tym najbardziej oficjalnym byłby IPC. |
|
|
|
|
Raptor
Clever Girl
|
Wysłany: 15-09-2012, 15:59
|
|
|
Nie bardzo mi się podoba ta koncepcja. Ingeruje ona w już ustaloną i dobrą nazwę naszego portalu. Wolałbym już dobrze widoczny przycisk przenoszący do równoległego forum PPC, z tymi samymi działami, anglojęzycznego. |
_________________ - Stężenie czekolady we krwi: 93‰
- Ja to bym zjadł jeszcze batona...
|
|
|
|
|
tomangelo
|
Wysłany: 15-09-2012, 16:13
|
|
|
PPC jako międzynarodowy portal też mógłby być, jednak wtedy potrzebny będzie pomysł jak zrobić by osoby niemówiące po polsku mogłyby dogadywać się z mówiącymi po polsku. Osobny dział może kojarzyć się z czymś w rodzaju getta dla cudzoziemców, jednak co drugi post po angielsku może powodować chaos w wypowiedziach. |
|
|
|
|
Raptor
Clever Girl
|
Wysłany: 15-09-2012, 16:18
|
|
|
Właśnie dlatego mówię o równoległym forum z identycznymi działami. |
|
|
|
|
|
tomangelo
|
Wysłany: 15-09-2012, 16:31
|
|
|
Czyli polskie forum na przykładowo ppc.pl i międzynarodowe na ppc.com? To nie byłoby głupie moim zdaniem. |
|
|
|
|
Raptor
Clever Girl
|
Wysłany: 16-09-2012, 00:18
|
|
|
Czyli jednak tylko ja byłem za stroną z anglojęzycznym mirrorem (wybór języka) ?
Wczoraj na IRC'u ustaliliśmy mianowite rzeczy:
1. Nową stronę PPC stawiamy na serwerze adiblola:
http://colobot.1tbps.org/
10GB pojemności,
100Mb/s transferu,
250GB/miesiąc limitu transferu.
2. Silnik, na którym będą bazowały strony oraz forum:
WordPress dla strony i wtyczka Simple:Press dla forum.
Ficzery dla forum do naszej dyspozycji: http://simple-press.com/features/
Przykładowe demo forum: http://demo.simple-press....embedded-image/
3. Grupy użytkowników na forum oraz ich wstępni użytkownicy (nieobecni 15.09.12 w godzinach 19:00-21-45 będą obsłużeni w innym terminie. Prawdopodobnie powstanie odpowiedni ku temu temat):
Administrator Sieci:
adiblol
piotrdz
Administrator:
Simbax
Raptor (głównie jako redaktor, technikalia bez GUI dla bezmózgich nie wchodzą w grę)
Abadon (może jednak?)
Master:
Abadon (to już na pewno. Prawdopodobnie "SuperMaster" - przyznaje uprawnienia do swej grupy tym, którzy na to zasługują)
Moderator:
Mrocza (również jako redaktor strony)
KulikStudios Kulik (aka "Pani od Polskiego" czyli do błędów, ze słownikiem w ręku)
krzys_h (na pewno? Nie było go, tylko był wspomniany. Wg zgodnych opinii na IRC'u, może być nawet adminem. Czekamy na jego zdanie...)
Ambasador:
<Wg Abadona grupa zrobiona była na siłę. W nowym forum najprawdopodobniej jej nie będzie. Do oficjalnego ustalenia.>
Stały Bywalec:
<Nie wiadomo dokładnie co zrobić z tą grupą. Najpierw ją wyrzucono, potem powróciła po to, by odróżniać Neokidy od normalnych Userów. Ogółem i tak dosyć cicho na jej temat było. Do dalszego ustalenia...>
4. Nowe drzewo forum, którego wstępną wersję rozrysowałem ja, dopracował Mrocza, Simbax i inni, zostało zaakceptowane od razu i nie zastanawiano się dłużej nad tą sprawą. Końcowe szlify, zwłaszcza na temat oficjalnego nazewnictwa działów, prosimy kierować na sąsiedni temat:
http://www.colobot.cba.pl...opic.php?t=1322
5. Zaakceptowany został także nowy system naliczania postów zaproponowany wcześniej przez Simbax'a, cytujemy:
Cytat: | Rozwiązanie bardzo proste: kilka statystyk postów. Pierwsza nalicza jedynie posty z normalnych działów (nie nalicza offtopu i forum powitalnego) i jest wyświetlona tak jak teraz, pod avatarem piszącego. Druga byłaby widoczna jedynie w profilu i pokazywałaby wszystkie posty (oczywiście z wyj. SB). Ponieważ to wciąż może być wystarczająca zachęta do offtopu, należałoby je odpowiednio nazwać:
1) Posty dyskusyjne:
2) Wszystkie posty:
Dwie, pierwsze widoczne pod avatarem, pozostałe jedynie na profilu. Ewentualnie dodać jeszcze jedną:
3) Procent w offtopie:
Nikt nie będzie chciał, żeby ta wartość przekroczyła 50%, bo będzie źle świadczyła o użytkowniku
Jak po tych zabiegach ludzie będą chcieli więcej pisać w offtopie niż w normalnych tematach, to już będzie źle świadczyło o forum. |
6. Kulik zasugerował także trafny pomysł z tematami graficznymi na stronie oraz forum, które związane byłyby z planetami w oryginalnym CoLoBoT. To daje już aż 9 klimatycznych odsłon naszej strony.
Jeżeli w czymś się palnąłem (obserwator ze mnie średni (w realu podobno lepszy, gdyż nawet damskiego "paplania" potrafię cierpliwie słuchać , ale to inna działka...) podobnie jak czatowiec), proszę pisać i się nie kłócić. Tak to mniej więcej, z mojej perspektywy wyglądało. |
|
|
|
|
|
|