Oryginalna strona colobot.cba.pl umarła, gdy cba.pl przestało oferować darmowy hosting. To jest statyczny mirror, pobrany w 2018. ~krzys_h
|
Forum - Polski Portal COLOBOTa |
|
|
Witam |
Autor |
Wiadomość |
zielmicha
Michał Zieliński
|
Wysłany: 26-06-2012, 09:47 Witam
|
|
|
Już od trzech lat mam konto na colobot.cba.pl. Ponownie zainteresowałem się gra, gdy zobaczyłem informację o udostępnieniu kodu na GPL.
Jestem uczniem i administratorem sieci w V LO w Krakowie - jeżeli będzie potrzeba to mogę postawić dowolną (php/java/python/ruby...) aplikację webową na szkolnym serwerze albo hostować jakieś pliki (100MBit/s).
(Bardzo) Nie lubię Windowsów, więc czekam, aż przeportujecie na Linuksa. W tym czasie zacząłem "przepisywać" kod na Pythona - zobaczymy kto będzie pierwszy . |
|
|
|
|
Simbax
Mod
Twoja ulubiona misja: Wszystkie na Krystalii
|
|
|
|
|
Raptor
Clever Girl
Twoja ulubiona misja: Raptorowanie
Wiek: 24 Dołączył: 26 Cze 2010 Posty: 432 Skąd: Isla Nublar
|
Wysłany: 26-06-2012, 11:08
|
|
|
Witamy ponownie. Każdy programista będzie potrzebny. Lada moment wybuchną wakacje i być może rozpocznie się prawdziwy wyścig programistyczny przy źródle. Twoje umiejętności mogą się przydać przy budowaniu nowej strony, do czego chcemy przystąpić po udostępnieniu bazy colobot.cba.pl przez WRIM'a. Zapraszamy. |
_________________ - Stężenie czekolady we krwi: 93‰
- Ja to bym zjadł jeszcze batona...
|
|
|
|
|
piotrdz
Twoja ulubiona misja: programowanie ;)
|
Wysłany: 26-06-2012, 17:30
|
|
|
Cześć, znowu . To taki masz plan. No cóż, ja osobiście nie przepadam za Pythonem, ale jak najbardziej, jeżeli ci się uda coś zdziałać, to powodzenia |
|
|
|
|
adiblol
Administrator forum FLOSS FTW!
Twoja ulubiona misja: porównywanie formatów audio
|
Wysłany: 26-06-2012, 20:56
|
|
|
Witaj na forum!
zielmicha napisał/a: | Jestem uczniem i administratorem sieci w V LO w Krakowie - jeżeli będzie potrzeba to mogę postawić dowolną (php/java/python/ruby...) aplikację webową na szkolnym serwerze albo hostować jakieś pliki (100MBit/s). | Też chodzę teraz do LO i też mam serwer ale nie w szkole tylko w domu (ściśle mówiąc mam 3 serwery, bo jeszcze VPS i w ośrodku edukacji nieformalnej). Również interesuję (interesowałem?) się sieciami komputerowymi.
zielmicha napisał/a: | (Bardzo) Nie lubię Windowsów | Tak jak ja...
zielmicha napisał/a: | W tym czasie zacząłem "przepisywać" kod na Pythona | Też lubię Pythona ale myślę o wydajności |
_________________ 1Tbps Project && Telecomix Network
|
|
|
|
|
zielmicha
Michał Zieliński
|
Wysłany: 26-06-2012, 22:27
|
|
|
adiblol napisał/a: | Też lubię Pythona ale myślę o wydajności |
Donald Knuth napisał/a: | (...) premature optimization is the root of all evil. |
Jak już będzie gotowe to się pomyśli o szybkości. |
|
|
|
|
adiblol
Administrator forum FLOSS FTW!
Twoja ulubiona misja: porównywanie formatów audio
|
Wysłany: 26-06-2012, 22:38
|
|
|
zielmicha napisał/a: | Jak już będzie gotowe to się pomyśli o szybkości. | Przepiszesz całość na C++? |
_________________ 1Tbps Project && Telecomix Network
|
|
|
|
|
zielmicha
Michał Zieliński
|
Wysłany: 26-06-2012, 22:53
|
|
|
Z doświadczenia (Freeciv for Android) i z badań innych ludzi wiem, że 5% kody wykonuje się przez 95% czasu (o ile nie więcej). Praktycznie trzeba będzie przepisać kod rysujący trójkąty, animujący oraz robiący kolizje (~2-3k linijek w C++). Cała logika gry byłaby dalej w Pythonie. Na tej zasadzie działa np. engine Panda3d.
Ewentualnie można użyć Cythona (http://cython.org)
Zysk z użycia Pythona jest bardzo duży - po prostu pisze się szybciej i generuje mniej błędów.
Polecam tekst Paula Grahama "Beating the avarage" (http://www.paulgraham.com/avg.html) - co prawda jest on o Lispie, ale Python jest zdecydowanie bliższy Lispowi niż C++. |
|
|
|
|
Emxx52
W istocie
Twoja ulubiona misja: Tropica
|
Wysłany: 28-06-2012, 12:21
|
|
|