Oryginalna strona colobot.cba.pl umarła, gdy cba.pl przestało oferować darmowy hosting. To jest statyczny mirror, pobrany w 2018. ~krzys_h
|
Forum - Polski Portal COLOBOTa |
|
|
Dokumentacja |
Autor |
Wiadomość |
Programerus
Jestem Bogiem
Pomógł: 2 razy Wiek: 22 Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 188 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 12-04-2012, 23:27 Dokumentacja
|
|
|
Skończyłem tłumaczenie kodu (40 godzin mi to zajęło, a jeszcze CBot.dll został).
Rozpocząłem dokumentowanie kodu. Wszystko znajdziecie tutaj: Link
W związku z tym mam kilka ogłoszeń duszpasterskich:
1.Szukam osoby chętnej na przetłumaczenie dokumentacji na angielski, ew. inne języki.
2.Szukam osoby, która uzupełniłaby luki, ew. opisała w lepszy sposób to co już do tej pory napisałem.
3.Szukam pomysłów, co musi się znaleźć w takiej dokumentacji.
4.Szukam pomocnika do pisania dokumentacji.
Wszystkich chętnych prosiłbym o zgłaszanie się w tym temacie, bądź na PW. |
_________________ "Tylko bogaci mogą mówić mi, że pieniądz nie daje szczęścia" |
|
|
|
|
krzys_h
Twoja ulubiona misja: Wszystkie :)
Pomógł: 3 razy Wiek: 20 Dołączył: 12 Gru 2010 Posty: 255 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 13-04-2012, 12:30
|
|
|
Zgłaszam się do punktu 2 i jak będzie trzeba to może do 4
[ Dodano: 13-04-2012, 12:31 ]
PS. Gratuluję cierpliwości w tłumaczeniu |
_________________ Gość, cieszysz się, że skontaktowaliśmy się z EPSITEC? |
|
|
|
|
piotrdz
Twoja ulubiona misja: programowanie ;)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Mar 2012 Posty: 55 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 13-04-2012, 19:26
|
|
|
Jak już piszemy dokumentację, to może warto skorzystać z Doxygena i dodać od razu komentarze w kodzie. Wtedy wszystko będzie w jednym miejscu. Poza tym, Doxygen generuje automatycznie diagramy klas i wywołań funkcji, więc może się przydać do lepszego zrozumienia kodu. |
|
|
|
|
lukas_j
Geek 127.0.0.1<-hack
Twoja ulubiona misja: nie wiem, lubie wiekszosc :)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Cze 2008 Posty: 187 Skąd: localhost
|
Wysłany: 14-04-2012, 15:12
|
|
|
No no, gratulacje. Jak widać prace, mimo ze powoli, to jednak posuwają się do przodu |
_________________ Jestem zwolennikiem wolnego oprogramowania! |
|
|
|
|
matusz
|
Wysłany: 14-04-2012, 20:44
|
|
|
spróbuję potłumaczyć na angielski
pozostałe punkty - w miarę możliwości
mógłbyś bywać na IRCu czasem? |
|
|
|
|
piotrdz
Twoja ulubiona misja: programowanie ;)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Mar 2012 Posty: 55 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 16-04-2012, 21:06
|
|
|
Stanęło na razie na tym, że dokumentacja będzie pisana w Doxygenie. W repozytorium jest teraz wstawiony plik Doxyfile i można sobie wygenerować dokumentację w HTML.
Do repozytorium nie będziemy wstawiać tej wygenerowanej dokumentacji, bo cała idea jest taka, że dokumentacja jest w kodzie, w komentarzach, a jak ktoś chce ją obejrzeć w HTML'u to odpala Doxygena u siebie. W przyszłości można pomyśleć o generowaniu automatycznie co ileś commitów takiej dokumentacji i umieszczeniu jej na jakiejś stronie.
Dokumentacja, jak mówiłem będzie głównie w plikach z kodem - na stronie Doxygena jest opisane jak umieszczać znaczniki Doxygena. Generalnie dokumentować można każdą klasę, strukturę, funkcję, i pole klasy. Póki co można zacząć od opisu ważniejszych klas.
W repo dodałem też plik docmain.doc.txt z tym opisem plików, który był w PDF - pojawia się teraz na głównej stronie dokumentacji. Myślę, że właśnie takie osobne pliki można dodać dla takich ogólnych dokumentów - rozszerzenie .doc.txt to dla odróżnienia od pozostałych .txt w repo.
Update:
Jakby ktoś zabierał się za dokumentację (a przydało by się), to może zobaczyć na wzór jak to ma wyglądać, moje nowe moduły src/math w gałęzi dev. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
|
|
| |
|
|
|
|
Polski Portal COLOBOTa © 2008 - 2012 |
|
|