Oryginalna strona colobot.cba.pl umarła, gdy cba.pl przestało oferować darmowy hosting. To jest statyczny mirror, pobrany w 2018. ~krzys_h
|
Forum - Polski Portal COLOBOTa |
|
|
Archiwum FLACów |
Autor |
Wiadomość |
adiblol
Administrator forum FLOSS FTW!
Twoja ulubiona misja: porównywanie formatów audio
Pomógł: 18 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 1313 Skąd: pokój odsłuchowy
|
Wysłany: 12-03-2012, 14:24 Archiwum FLACów
|
|
|
Jeśli ktoś chce dostać dostęp do mojego serwera FTP z FLACzkami (obecnie 43GiB (i rośnie) muzyki, brak ograniczeń transferu, można streamować) to pisać na PW lub na IRCu.
Dodam że wykazując trochę chęci do poszukiwań i inteligencję większą od dawidka dostaniecie się do niego bez mojej pomocy |
_________________ 1Tbps Project && Telecomix Network
|
|
|
|
|
Programerus
Jestem Bogiem
Pomógł: 2 razy Wiek: 22 Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 188 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 12-03-2012, 14:59
|
|
|
Będzie w tym archiwum coś więcej niż tylko rock? |
_________________ "Tylko bogaci mogą mówić mi, że pieniądz nie daje szczęścia" |
|
|
|
|
Mrocza
Twoja ulubiona misja: Swobodna na Ziemi
Pomógł: 4 razy Wiek: 26 Dołączył: 29 Sie 2011 Posty: 249 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 12-03-2012, 16:10
|
|
|
Rock?
Konkretniej, co tam jest? Mógłbyś może rzucić kilka nazw zespołów.
Może zainteresuję się flaczkami?
Da się je odtwarzać na odtwarzaczach przenośnych? Ostatnio korzystam tylko z tego bo nie mam kompa w akademiku.
Ile % więcej przestrzeni dyskowej zajmują flaczki w porównaniu do mp3? |
|
|
|
|
Schocker
Wants cookies!
Twoja ulubiona misja: Hmm... All.
Pomógł: 3 razy Wiek: 22 Dołączył: 31 Maj 2009 Posty: 177 Skąd: Wadowice
|
Wysłany: 12-03-2012, 16:19
|
|
|
Kilka nazw? Pearl Jam, Soundgarden, The Police, Slayer, Led Zeppelin.
Jeśli chodzi o rozmiar to na logikę FLACzki zajmują kilka razy więcej miejsca, niż pliki mp3, bo FLAC to format bezstratny. 1 piosenka z albumu zajmuje od 20 do 50 MiB.
Jeśli chodzi o odtwarzacze przenośne, różnie bywa, niestety w większości przypadków FLAC jest niewspierany. |
_________________ But there's no sense crying over every mistake, you just keep on trying 'till you ran out of cake -GlaDOS
|
|
|
|
|
Madman07
Wiek: 28 Dołączył: 29 Maj 2011 Posty: 133 Skąd: Ze Stargate ;]
|
Wysłany: 12-03-2012, 16:24
|
|
|
OStatnio miałem pomysł zbudować sobie swego rodzaju tuner który by odtwarza muzyczkę z karty pamięci / usb / tudzież ewentualnie wbudowanego dysku hdd. Jednak pomysłu nie rozwijam bo dekodowanie mp3 to ciężka sprawa. Ideałem byłoby trzymanie piosenek w wav bo to praktycznie nie skompresowane jest. A jak to wygląda z flac? Jakaś kompresja jest? Jaki stosunek rozmiaru do wav? |
|
|
Mrocza
Twoja ulubiona misja: Swobodna na Ziemi
Pomógł: 4 razy Wiek: 26 Dołączył: 29 Sie 2011 Posty: 249 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 12-03-2012, 16:30
|
|
|
Jeżeli na serwerze jest 43GB flaczków, a ja mam na swoim kompie 8GB empetrójek to znaczy, że w zasadzie jest tego tyle samo?
W takim razie nie zainteresuję się flaczkami. |
|
|
|
|
Simbax
Mod
Twoja ulubiona misja: Wszystkie na Krystalii
Pomógł: 6 razy Wiek: 22 Dołączył: 07 Sie 2009 Posty: 473 Skąd: z Leszna
|
Wysłany: 12-03-2012, 16:36
|
|
|
Jak FLAC tyle miejsca zajmuje, to nie dziwota, że ludzie wolą mp3. Jakbym miał gigantyczny dysk to bym się zainteresował, zwłaszcza, że podobno masz tam rock. |
_________________ http://projektsimbax.blogspot.com/ <- Taki sobie blog |
|
|
|
|
adiblol
Administrator forum FLOSS FTW!
Twoja ulubiona misja: porównywanie formatów audio
Pomógł: 18 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 1313 Skąd: pokój odsłuchowy
|
Wysłany: 12-03-2012, 16:49
|
|
|
Zrobiła się dyskusja o formatach. Niech będzie...
Simbax napisał/a: | Jakbym miał gigantyczny dysk to bym się zainteresował, zwłaszcza, że podobno masz tam rock. | Zawsze można konwertować. MP3 jest najgorszym formatem, preferuję Vorbis ze stratnych.
Schocker napisał/a: | Kilka nazw? Pearl Jam, Soundgarden, The Police, Slayer, Led Zeppelin. | Widzę że masz dostęp Jak będzie potrzeba to z niektórych artystów mogę wrzucić więcej. Jeszcze nie zrzuciłem z płyt, po prostu.
Cytat: | OStatnio miałem pomysł zbudować sobie swego rodzaju tuner który by odtwarza muzyczkę z karty pamięci / usb / tudzież ewentualnie wbudowanego dysku hdd. Jednak pomysłu nie rozwijam bo dekodowanie mp3 to ciężka sprawa. Ideałem byłoby trzymanie piosenek w wav bo to praktycznie nie skompresowane jest. A jak to wygląda z flac? Jakaś kompresja jest? Jaki stosunek rozmiaru do wav? |
FLAC ma kompresję o dość dużej złożoności obliczeniowej, wydaje mi się że ATMEGA nie wyrobi, trzeba by jakiegoś szybkiego ARMa, albo FPGA zaprojektować . Istnieją sprzętowe dekodery pozwalające odciążyć CPU, znalazłem kiedyś taki fajny dekodujący MP3, Vorbis i FLAC: http://sklep.avt.pl/p/pl/...+vs1053b-l.html z tym że jest on dość burżujski, ARM wyjdzie taniej.
Albo oprzyj to o http://www.raspberrypi.org/ i zdekodujesz cokolwiek. |
_________________ 1Tbps Project && Telecomix Network
|
Ostatnio zmieniony przez adiblol 12-03-2012, 23:19, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Madman07
Wiek: 28 Dołączył: 29 Maj 2011 Posty: 133 Skąd: Ze Stargate ;]
|
Wysłany: 12-03-2012, 20:32
|
|
|
adiblol, zatem jaka jest różnica między wav a flac? Oba sa nieskompresowane ale wav ma prostszą budowę chyba? Cos mi się wydaje że w niedalekiej przyszłości zacznę się przesiadać z mp3 na coś lepszego. Nie moja wina że lubię jakość
dsPic. Jestem fanem microchipa W dodatku mam zamiar dodać programowy 5-stopniowy korektor także zwykły procek nie da rady :p |
|
|
Raptor
Clever Girl
Twoja ulubiona misja: Raptorowanie
Pomógł: 4 razy Wiek: 24 Dołączył: 26 Cze 2010 Posty: 432 Skąd: Isla Nublar
|
Wysłany: 12-03-2012, 20:49
|
|
|
Madman07 napisał/a: | adiblol, zatem jaka jest różnica między wav a flac? Oba sa nieskompresowane ale wav ma prostszą budowę chyba? |
Wystarczy Google Search: http://en.wikipedia.org/wiki/FLAC
Zamiast WAV lepszy FLAC. Kompresja wciąż jest ważna. |
_________________ - Stężenie czekolady we krwi: 93‰
- Ja to bym zjadł jeszcze batona...
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
|
|
| |
|
|
|
|
Polski Portal COLOBOTa © 2008 - 2012 |
|
|