Terraria |
Autor |
Wiadomość |
Mrocza
Twoja ulubiona misja: Swobodna na Ziemi
Pomógł: 4 razy Wiek: 26 Dołączył: 29 Sie 2011 Posty: 249 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 05-10-2011, 17:48 Terraria
|
|
|
http://gamedrugs.pl/terraria-recenzja
Myślę że to dobry punkt wyjścia dla dalszej dyskusji. |
Ostatnio zmieniony przez Mrocza 08-10-2011, 07:37, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
DemoLisH
Zbanowany
|
Wysłany: 07-10-2011, 17:14
|
|
|
gralem w to, minecraft zdecydowanie lepszy, a to jest tylko jego kopia w 2d w dodatku latwa do shackowania w trybie multiplayer |
_________________ Compiling [Gość.exe]...
Zapraszam na grę zwaną League of Legends:
http://signup.leagueofleg...e98cec278372604 |
|
|
|
|
Wronq
|
Wysłany: 07-10-2011, 17:31
|
|
|
Tak, pamiętam jak z kolegą robiłem coś takiego: wrzucałem rzeczy do skrzynki, skrzynkę miałem cały czas otwartą, hamachi off (lub kabelek od neta) i przerzucam ze skrzynki do ekwipunku. Odłączam się od serwera, podłączami i rzeczy są i w ekwipunku i w skrzynce. Dobry sposób na kopiowanie rzadkich itemków, jakiś hellbarów i innych.
Bardzo podoba mi się pomysł tylu czarów i przedmiotów, taki rpgowy element - bardzo fajny. |
_________________ Some people see things as they are, and say "why?". I dream things that never were and say "why not?". |
|
|
|
|
Simbax
Mod
Twoja ulubiona misja: Wszystkie na Krystalii
Pomógł: 6 razy Wiek: 22 Dołączył: 07 Sie 2009 Posty: 473 Skąd: z Leszna
|
Wysłany: 07-10-2011, 20:19
|
|
|
Wronq napisał/a: | Bardzo podoba mi się pomysł tylu czarów i przedmiotów, taki rpgowy element - bardzo fajny. |
Który zostanie bezczelnie skopiowany przez Notcha Z tego co mi znajomi mówią. |
_________________ http://projektsimbax.blogspot.com/ <- Taki sobie blog |
|
|
|
|
Thorin12
Administrator forum Cichy obserwator
Pomógł: 1 raz Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 134 Skąd: Wyspa Berk
|
Wysłany: 07-10-2011, 22:20
|
|
|
Cytat: | Który zostanie bezczelnie skopiowany przez Notcha Z tego co mi znajomi mówią. |
<przegląda wikipedię>
Cytat: | Terraria – gra komputerowa będąca połączeniem przygodowej gry akcji i RPG, wydana przez niezależne studio Re-Logic 16 maja 2011 roku na platformę Microsoft Windows. |
Cytat: | Minecraft – sandboksowa gra komputerowa napisana w języku Java pierwotnie przez Markusa Perssona, a następnie rozwijana przej firmę Mojang. Inspiracją dla autora gry były gry Infiniminer, Dwarf Fortress oraz Dungeon Keeper. Pierwsza wersja gry została wydana 17 maja 2009, natomiast wersja beta 20 grudnia 2010. |
Tak więc drogi Simbax'ie twoi znajomi wciskają ci kit, Notch pierwszy wpadł na pomysł tego typu gry, a że Adventure Update wyszedł dopiero niedawno, nie oznacza to, że został on "bezczelnie" skopiowany... |
|
|
Mrocza
|
Wysłany: 07-10-2011, 22:52
|
|
|
Ale z drugiej strony nie można tego wykluczyć.
A tak w ogóle to wszystko zaczęło się od Infiminera
Kiedy Minecraft zyskał popularność, tematem zainteresowało się studio Re-logic
Teraz Majnkraft zostaje w tyle. |
|
|
|
|
Berserker
Dark Ness
Twoja ulubiona misja: Ofrenia
Pomógł: 16 razy Wiek: 24 Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 496 Skąd: Bigos
|
Wysłany: 08-10-2011, 00:12
|
|
|
Rozumiem, ze czytanie ze zrozumieniem jest wam obce. Simbax napisal wyraznie, ze chodzi o czary i przedmioty typowe dla rpg, a wy odnosicie to do calosci produkcji. |
|
|
Mrocza
|
Wysłany: 08-10-2011, 07:35
|
|
|
Tego wszystkiego jert bardzo dużo. A na dodatek w grudniu wychodzi rozszerzenie 1.1
Niestety twórcy niewiele ujawniają ale wiem, że mają poprawić oświetlenie dodać nowe zbroje i bronie, gdzieś widziałem, że mają być smoki.
Kiedy wychodzi Adventure Update? |
|
|
|
|
Simbax
Mod
|
Wysłany: 08-10-2011, 10:45
|
|
|
"Adventure Update'y" to nadrabianie zaległości Minecrafta. Nie są ślepi, przecież widzą jak Terraria zdobywa popularność, "klony" Minecrafta mają nowe rzeczy, które już dawno temu powinny się pojawić. Swoją drogą jak tak dalej pójdzie to niedługo powstanie jakiś nowy gatunek gier... |
|
|
|
|
Wronq
|
Wysłany: 08-10-2011, 12:05
|
|
|
Hmm... Wydaje mi się, że dodanie czarów do Majncrafta nie koniecznie by go polepszyło. Ja osobiście nie grałem w żadną grę z widokiem z pierwszej osoby, w której by się czarowało. Poza tym Majncraft straciłby wtedy troszkę swojej magii, myślę. No nie wiem.
(Chyba, że użytkownik miałby do wyboru czy chce dany element mieć w swojej rozgrywce, czy nie, wtedy jest ok).
Mówicie o "ściąganiu". Przecież to ma miejsce wszędzie. Raczej wątpię, że jakaś gra ma patent na cośtam. Weźmy np. bardzo popularne ostatnio wszystkie mobileOsy iOs, Android i Windows. Mimo, iż żywię niechęć do iOsa i uwielbiam Androida wiem, że większość rzeczy jest podebrana właśnie z iOsa. Wynika to albo z przyzwyczajenia ludzi do danego rozwiązania, z dosyć wąskiego zakresu możliwości rozwiązań danego problemu i pewnie czasami z lenistwa lub braku kreatywności.
A ten gatunek gier nie nazywa się przypadkiem Sandbox? |
_________________ Some people see things as they are, and say "why?". I dream things that never were and say "why not?". |
|
|
|
|
DemoLisH
Zbanowany
|
Wysłany: 08-10-2011, 12:14
|
|
|
a ja nadal nie rozumiem jak oryginał może być kopią jego kopii?? |
_________________ Compiling [Gość.exe]...
Zapraszam na grę zwaną League of Legends:
http://signup.leagueofleg...e98cec278372604 |
|
|
|
|
Simbax
Mod
|
Wysłany: 08-10-2011, 12:23
|
|
|
Wronq napisał/a: | A ten gatunek gier nie nazywa się przypadkiem Sandbox? |
Sandbox to rodzaj liniowości (gra może być liniowa, nieliniowa lub sandboxowa). Ludzie często uważają tę nazwę za gatunek, ale tak nie jest. |
|
|
|
|
Berserker
Dark Ness
Twoja ulubiona misja: Ofrenia
Pomógł: 16 razy Wiek: 24 Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 496 Skąd: Bigos
|
Wysłany: 08-10-2011, 14:18
|
|
|
Czary w Minecrafcie ja widze tylko w ten sposob: gemy (przykladowo), ktore mozna by tworzyc z roznych skal dajacych rozne wlasciwosci (np 3 diamenty, lub 2 diamenty i 1 sztabka). Kazdy taki element odpowiadalby za jakas magiczna wlasciwosc (np. diament tworzylby wode), im wiecej elementow jednego rodzaju tym silniejsza ta wlasciwosc i wiekszy efekt. Nastepnie to by sie wsadzalo na patyk, tworzac rozdzke. Taka rozdzka mialaby x uzyc, po czym by sie rozpadzala na nieaktywny gem (ktory trzeba jakos aktywowac) i spowrotem na patyk. W ten sposob magia pasowalaby do sandboxowosci minecrafta. |
|
|
Thorin12
Administrator forum Cichy obserwator
Pomógł: 1 raz Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 134 Skąd: Wyspa Berk
|
Wysłany: 08-10-2011, 16:52
|
|
|
Jak na razie czarowanie w MC wygląda w ten sposób:
Nabijamy poziom i budujemy "Enchantment table", wybieramy item, na jaki chcemy rzucić urok i wtedy mamy do wyboru 3 opcje (każda opcja kosztuje ileś tam poziomów)
Na razie nie wiem co dają te Enchanty, oprócz tego, ze dzięki nim itemki się tak ładnie świecą, ale w końcu do tego dojdę |
|
|
Apus
Twoja ulubiona misja: 2 pierwsze na Wulkanii
Pomógł: 3 razy Wiek: 19 Dołączył: 09 Kwi 2010 Posty: 246 Skąd: ze wsi
|
Wysłany: 08-10-2011, 18:52
|
|
|
@up Są jeszcze miksturki. |
|