Oryginalna strona colobot.cba.pl umarła, gdy cba.pl przestało oferować darmowy hosting. To jest statyczny mirror, pobrany w 2018. ~krzys_h
 Polski Portal COLOBOTa - COLOBOT Polish Portal
Forum - Polski Portal COLOBOTa
Strona głównaStrona główna UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy StatystykiStatystyki

Poprzedni temat «» Następny temat
Colonization
Autor Wiadomość
Madman07

Wysłany: 14-06-2011, 23:36   

Świetnie. W przyszłości można zrobić graficzne menu, a mapka w menu może zawierać np robota jakoś zaprogramowanego.

Mi się w końcu udało zaimportować poprawnie pojazd, teraz wystarczy go oprogramować.

P.S. Czy w jeżeli powstanie Colonization, będzie on kiedyś płatny czy nie?

"The Destiny. Launched hundreds of thousands of years ago. Faster than light, yet not through hyperspace. Who knows how far it's traveled."

Simbax 
Mod

Twoja ulubiona misja: Wszystkie na Krystalii
Wysłany: 15-06-2011, 09:16   

Proponowałbym pierwsze, wczesne wersje wydać za darmo a za tą właściwą już trzeba by płacić. Podobnie jak z MC :-> Ale to już raczej wtedy, kiedy zdobędzie jakąś popularność i ludzie już by się przekonali do Colonization.

Co do samego projektu mam pewien pomysł. Może wyskoczmy z jakimiś oryginalnymi rzeczami.

Dzisiaj rano wpadłem na pomysł odnośnie interfejsu. Można by zamiast klasycznego paska HP zrobić coś w rodzaju monitora pracy serca. Im bardziej bohater byłby ranny tym szybciej by biło. A w przypadku robotów zrobić coś takiego jak w różnych grach samochodowych. Na ekranie byłby nieskomplikowany schemat robota i wskazywanie kolorami, które części zostały uszkodzone. Np. silnik, koła... Zielone - nieznaczne uszkodzenia, czerwone - zniszczone. Byłoby by to bardziej realistyczne :) Oczywiście robot z uszkodzonymi kołami nie mógłby jechać.

Mam jeszcze kilka pomysłów, taka jakaś wena mnie naszła ;) Pewnie od czytania. Co wy na to?
Jak już coś takiego było, to przepraszam, ale nie jestem komputerem i nie zapamiętuje wszystkiego...

Madman07

Wysłany: 15-06-2011, 09:37   

UDK pozwala na robienie zniszczeń poszczególnych części samochodu, więc się da.
Co do płatnej gry problem jest taki, że trzeba poszukać oprogramowania do modelowania/grafiki, które pozwala na wydanie płatnych rzeczy (ale mi sie nie chce uczyć obsługi innych programów...).

Eee i czemu od wczoraj w głowie siedzą mi 2 słowa: ADIBLOL i ID SOFTWARE ???

"The Destiny. Launched hundreds of thousands of years ago. Faster than light, yet not through hyperspace. Who knows how far it's traveled."

krzys_h 

Twoja ulubiona misja: Wszystkie :)
Wysłany: 15-06-2011, 10:41   

@Simbax: Jeśli możesz to narysuj swój pomysł na HUD dla astronauty, to postaram się go zaimplementować.

Madman07

Wysłany: 15-06-2011, 10:57   

A co do menu, może zrobić to tak jak jest w Half Life 2, albo Portal? Menu jest całkowicie tekstowe a w tle jest załadowana mała mapka? Fajnie to wygląda w rzeczywistości.

Simbax 
Mod

Twoja ulubiona misja: Wszystkie na Krystalii
Wysłany: 15-06-2011, 12:57   

OK. Nierówno, ale liczy się koncept :) Od razu rozrysowałem cały interfejs, to tak jeszcze kilka moich pomysłów :P

Legenda:
1 - gra :P
2 - monitor pracy serca (HP), im większa by była częstotliwość i... ee... amplituda? (nie, nie wiem co to słowo znaczy) tym mniej HP by miał astronauta. W przypadku bota w tym miejscu byłby schemat
3 - prędkościomierz :) w przypadku astronauty może być wyłączony
4 - paliwo, czy tam temperatura np. plecaka odrzutowego. Moim zdaniem powinno być paliwo, bo jakim cudem to coś lata?
5 - wskazuje wysokość bezwzględną
6 - mapa, z boku różne opcje pozwalające np. wskazać miejsce na mapie (multi)
7 - okno zdarzeń np. "Kopalnia została wybudowana", "Nowy cel misji"
8 - takie tam wzięte żywcem z RTS-ów... tutaj można dać przycisk do SatCom, liczbę jednostek, surowców itp.
9 - lista jednostek
10 - te wszystkie przyciski od stawiania flagi, budowania itd.

Ogólnie wzorowałem się na interfejsie z Colobota i różnych RTS-ów. I jak? :P

Thorin12 
Administrator forum
Cichy obserwator

Wysłany: 16-06-2011, 22:31   

Bardzo chciałbym pomóc, naprawdę...
Lecz nie wiem czy znajdziecie mi jakąś rolę w tym projekcie, nie wiem w ogóle czy się przydam.
Ale jeśli już to mógłbym zająć się level design'em, potrzebujecie takiego kogoś? :3

Madman07

Wysłany: 16-06-2011, 22:50   

Potrzebujemy kogoś od tekstur i robienia mapek. Głownie.

krzys_h 

Twoja ulubiona misja: Wszystkie :)
Wysłany: 17-06-2011, 08:52   

W UDK jest takie fajne narzędzie, które może posłużyć do tworzenia warunków wygranej i przegranej, trochę bardzej rozbudowanych niż EndMissionTake. Nazywa się to UnrealKismet i służy do programowania wizualnego. Można w tym zrobić wiele, np. włącznik światła lub rozsuwane drzwi (w połączeniu z UnrealMatinee). Może uzupełniać się z UnrealScript poprzez tworzenie własnych komponentów.

Raptor 
Clever Girl

Twoja ulubiona misja: Raptorowanie
Wysłany: 17-06-2011, 09:33   

Jak zwykle nie mam czasu na następny projekt nowego Bot'a. Pewnie pojawi się parę dni po końcu roku szkolnego.

Madman07

Wysłany: 17-06-2011, 10:23   

cezar.512, już wszystkie mam wymodelowane:p

Raptor 
Clever Girl

Twoja ulubiona misja: Raptorowanie
Wysłany: 17-06-2011, 10:59   

Madman07 napisał/a:
cezar.512, już wszystkie mam wymodelowane:p

Ale ja mówię o nowych RoBot'ach z innym wyposażeniem :-) ...

Abadon 
Administrator forum
Administrator

Wysłany: 25-06-2011, 15:08   

Stworzyłem szkic nowego transportera typu żuk

https://www.dropbox.com/g...zation?h=dc135d

Nie jest to ładny szkic i robiony na szybko... mam nadzieję że się spodobał.
Nie rysowałem kół i gąsienic, bo mi zniszczyłyby rysunek (niezgrabnie to w moim wykonaniu wychodzi).

Wronq 

Wysłany: 07-08-2011, 18:47   

Moja wersja UDK (z kwietnia bodajże) strajkuje, gdy próbuję odpalić którąś mapkę :/ a nowej wersji ściągać mi się nie chce :P
Zależy mi troszkę na modelach, bo chciałbym zobaczyć czy uda mi się je zgrać w kupę z XNA, a na razie testuję na 3 boxach :D . Więc:
1. Czy ktoś (szczególnie zwracam się tu do Madmana) może mi wrzucić model któregoś pojazdu (najlepiej z chwytakiem, wtedy od razu bym je zaanimował) w jakimś 3dsmaxowym formacie?
2. Pod którą wersję UDK są te mapki?
3. Czy ja jestem tak ułomny, czy plików .upk też nie otworzę moim UDK?

Pozdrawiam, Wronq!

Madman07

Wysłany: 07-08-2011, 21:53   

Jeżeli kolega chętny do współpracy, to albo możesz zacząć coś robić pod UDK albo pod Ogre3d :) Modele leżą u mnie na dysku i postaram się któryś wrzucić jutro. Zrobiłem paczkę w 3ds maxie - bodajże 4 gotowe podwozia + 2 budynki także w razie czego można to kontynuowac.