|
Forum - Polski Portal COLOBOTa |
|
|
Linux vs. Windows |
Autor |
Wiadomość |
Sioner
Ubuntu user
|
Wysłany: 11-06-2011, 22:12
|
|
|
Madman07 napisał/a: | babrać w jakieś głupoty | bo to lenie co nic nie umią
Madman07 napisał/a: | dlaczego winisz microsoft za to, że system jest płatny | chyba bardziej za to, że to KIT, KIT i jeszcze raz KIT!
Simbax napisał/a: | To prawda, gdyby nie popularność Windowsa zapewne dzisiaj 99% komputerów miałoby zainstalowany system Linux. | I tak napewno kiedyś będzie(tzn. że Linux będzie miał 99,99%). winshit 7 może pocaławać Linuxa w dupę.
adiblol napisał/a: | I nigdy non-free nie będzie lepsze of free (as in freedom). http://fsf.org/ | i kiedyś wygra wole oprogramowanie i rozprowadzą się takie wirusy, że rozpieprzą każdą windę i będzie koniec windowsiarzy i dzieci neo. |
_________________ Gość, Windows jest do kitu. Pobierz sobie lepiej Linuxa. |
|
|
|
|
Emxx52
W istocie
Twoja ulubiona misja: Tropica
|
Wysłany: 11-06-2011, 22:22
|
|
|
Osobiście nie uważam Linuxa za system badziewny. Jest moim zdaniem bardzo dobry lecz za bardzo go nie znam. Wolę Windowsa raczej dlatego, że mam z nim do czynienia dużo dłużej. Linuxem jestem zniechęcony, dlatego, że wiem, że dużo programów na nim nie działa, ale myślę, że to tylko kwestia czasu... Nie zapominajmy też o bitwach, który Win jest lepszy. Tu moim zdaniem najlepszy jest XP. Vista jest najbardziej badziewnym systemem jaki widziałem, a 7 jest zaraz za nią. Co do GIMPa to moim zdaniem jest jednym z lepszych, ale o Fotoszopie nie mogę się wypowiedzieć, ponieważ go nie obsługiwałem.
[ Dodano: 11-06-2011, 22:27 ]
Sioner napisał/a: | rozprowadzą się takie wirusy, że rozpieprzą każdą windę i będzie koniec windowsiarzy i dzieci neo. |
"Będzie koniec windowsiarzy i dzieci neo"? Cóż to za zestawienie? Czy użytkownicy Windowsa mogą uznać to za obelgę? |
_________________ Windows w szacie Linuxa
|
|
|
|
|
Sioner
Ubuntu user
|
Wysłany: 11-06-2011, 22:38
|
|
|
Emxx52 napisał/a: | "Będzie koniec windowsiarzy i dzieci neo"? Cóż to za zestawienie? Czy użytkownicy Windowsa mogą uznać to za obelgę? | Nie myśl, że porównuje windowsiarzy do dzieci neo. Więc niech nie uznawają to za obelgę w takim sensie.
Emxx52 napisał/a: | Tu moim zdaniem najlepszy jest XP | Najlepszy z winshitów(lepszy od visty i 7, które syfią cały komputer), bo Linux króluje na wszystkimi systemami.
[ Dodano: 11-06-2011, 22:40 ]
Emxx52 napisał/a: | "Będzie koniec windowsiarzy i dzieci neo"? Cóż to za zestawienie? Czy użytkownicy Windowsa mogą uznać to za obelgę? | Nie myśl, że porównuje windowsiarzy do dzieci neo. Więc niech nie uznawają to za obelgę w takim sensie.
Emxx52 napisał/a: | Tu moim zdaniem najlepszy jest XP | Najlepszy z winshitów(lepszy od visty i 7, które syfią cały komputer), bo Linux króluje na wszystkimi systemami. |
|
|
|
|
adiblol
Administrator forum FLOSS FTW!
Twoja ulubiona misja: porównywanie formatów audio
|
Wysłany: 11-06-2011, 23:15
|
|
|
Cytat: | Debian ma wyższe wymagania |
Dziwnie że mi płynnie działa na smartfonie z procesorem 400MHz bez cache i 128MiB pamięci RAM. Tak naprawdę goły system wymaga 24MIB pamięci RAM (testowane empirycznie), z graficznym środowiskiem 48..64MiB.
Cytat: | Zresztą, dlaczego winisz microsoft za to, że system jest płatny? Bo chcą zarobić i mieć porządne życie a nie jak programiści open source, ledwo ciągnąć do końca miesiąca? |
Nie przyrównuj open source do freeware. Open source nie musi być darmowe. Przykład: biznesowe wersje RedHat'a. I nie porównuj mnie do bezdomnego. Gdzie sobie taki obraz programisty OS wykształciłeś? Na szkoleniach Microshitu?
Sioner napisał/a: | chyba bardziej za to, że to KIT, KIT i jeszcze raz KIT! |
Zgadza się, prawie żadnej kontroli nad sprzętem. A teraz przykład jakie cuda potrafi jądro Linux:
# hdparm -y /dev/sda # zatrzymanie dysku twardego
# cpufreq-set -f (n) # ustawienie częstotliwości zegara CPU na (n) kHz
# echo 255 > /sys/class/hwmon/hwmon1/device/pwm2 # ustawienie maksymalnej szybkości wiatraczka
No i przejrzyjcie sobie cały /sys/class, na pewno fajne rzeczy odkryjecie
Pamiętajcie też o paradygmacie Windowsa czyli wbudować-GUI-w-jądro. Śmiać się chce od tej architektury... |
_________________ 1Tbps Project && Telecomix Network
|
|
|
|
|
Abadon
Administrator forum Administrator
|
Wysłany: 12-06-2011, 09:33
|
|
|
Poruszyliście najbardziej drażliwy temat na forum, który wzbudza wiele emocji.
Proponuję znaleźć temat lukasa_j i połączyć go z tą dyskusją - to zadanie wyznaczam moderatorom.
|
|
|
Sioner
Ubuntu user
|
Wysłany: 12-06-2011, 09:47
|
|
|
//To dlaczego z niego piszesz? Hę? - tylko nie tłumacz się że jesteś u kolegi, albo piszesz z kawiarenki internetowej. Jeśli mówisz że Windows to KIT, GÓWNIANY KIT i z niego piszesz to znak że z tobą jest coś nie tak. Trzeba być konsekwentny tak jak... Berserker, jeśli coś napiszesz to trzymaj się tego. Tak wiem, nie napisałeś że nigdy nie będziesz korzytsał z Windowsa, ale jak sam widzisz sam sobie zaprzeczasz, albo po prostu to wypadek przy pracy w prowadzeniu pewnej taktyki, lecz w to nie wnikam - Abadon
Dlatego, że istnieją pliki *exe
@edit pomyliłem przyciski i usunąłem część postu(to co było napisane jest w komentarzu Abadona). |
Ostatnio zmieniony przez Abadon 12-06-2011, 15:26, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
|
Abadon
|
|
|
|
|
Simbax
Mod
Twoja ulubiona misja: Wszystkie na Krystalii
|
Wysłany: 12-06-2011, 11:05
|
|
|
Abadon napisał/a: | Poruszyliście najbardziej drażliwy temat na forum, który wzbudza wiele emocji. |
Przyznaje się, że zrobiłem to specjalnie Fajnie się czyta tą dyskusje
adiblol napisał/a: | Zgadza się, prawie żadnej kontroli nad sprzętem. A teraz przykład jakie cuda potrafi jądro Linux: |
Nie każdy potrzebuje takiej kontroli. Ma działać dobrze i koniec. |
_________________ http://projektsimbax.blogspot.com/ <- Taki sobie blog |
|
|
|
|
Apus
Twoja ulubiona misja: 2 pierwsze na Wulkanii
|
Wysłany: 12-06-2011, 11:16
|
|
|
Śmiać mi się chce z tej wojny.
Linux dla zaawansowanych programistów jak np. adiblol, a Windows dla normalnych ludzi. Zawsze można też mieć 2 systemy. |
|
|
|
|
Sioner
Ubuntu user
|
Wysłany: 12-06-2011, 13:24
|
|
|
Apus napisał/a: | Zawsze można też mieć 2 systemy. |
Z wyjątkiem visty i 7 bo srają na dysku i tak się rozpychają, że nie ma miejsca.
Apus napisał/a: | Śmiać mi się chce z tej wojny. |
http://freeisoft.pl/?p=32304 to będzie wojna, nawet ten pracownik microsyfu doradza przejść na Linuxa |
|
|
|
|
Abadon
|
Wysłany: 12-06-2011, 14:06
|
|
|
Oj Sioner, głosisz takie zdanie, a korzystasz z produktów microsoftu. Coś jest nie tak... |
|
|
adiblol
Administrator forum FLOSS FTW!
Twoja ulubiona misja: porównywanie formatów audio
|
Wysłany: 12-06-2011, 14:10
|
|
|
Sioner stał się "Prorokiem Linuksa" podobnie jak C ruels! jest "Prorokiem Wartości"... problem w tym że sam ich nie uznaje...
[ Dodano: 12-06-2011, 14:11 ]
A może pisze tak żeby zyskać moją przychylność? |
_________________ 1Tbps Project && Telecomix Network
|
|
|
|
|
Abadon
|
Wysłany: 12-06-2011, 14:17
|
|
|
Wiesz adiblol, ja ciebie szanuję, tak jak i wszystkich userów, lecz wątpię niekiedy w całkowitą przemianę niektórych osób. Bartek c++, był chociaż konsekwentny.
Adiblol może tego nie zauważyłeś, ale nawet odruchowo zniosłeś nieco winę i zły wizerunek (normalna reakcja, gdy wypowiada się na temat osoby, która jest w tym samym obozie i ma podobne zdanie)
Cytat: | - Sioner - raczej nie bo już nie spamuje |
-choć może po części jest to prawda, ale jednak całokształt też się liczy
Dobra to tyle w tym temacie. |
|
|
Madman07
Wiek: 28 Dołączył: 29 Maj 2011 Posty: 133 Skąd: Ze Stargate ;]
|
Wysłany: 12-06-2011, 14:36
|
|
|
Sioner, linux to najwiekszy kit ever win 7 jest najlepszy, nie moja wina ze rozpycha ci sie na dysku -moze warto kupic wiekszy dysk niz 20gb?
Nie no linux jest ok, mam go nawet na swoim g1, ale nie wyyobrazam sobie na nim pracowac na pc, jest po prostu za bardzo zaawansowany i nie chodza na nim moje ukochane windowsowe programy. Dlatego to nie prawda ze win jest dla leniuchow. To tak samo jak powiedziec, ze rower jest dla prawdziwych maniakow, a samocchod dlaa leniwcow. Jednak wygodniej i szybciej jest jechac 100km samochodem |
|
|
Sioner
Ubuntu user
|
Wysłany: 12-06-2011, 15:08
|
|
|
Madman07 napisał/a: | win 7 jest najlepszy | nie mam tego syfu można go zepsuć jedną komendą
Madman07 napisał/a: | moze warto kupic wiekszy dysk niz 20gb? | jakbym powiedział ci ile ma mój dysk toby ci sie to w głowie nie pomieściło.
Madman07 napisał/a: | To tak samo jak powiedziec, ze rower jest dla prawdziwych maniakow, a samocchod dlaa leniwcow. Jednak wygodniej i szybciej jest jechac 100km samochodem | Ubuntu też jest Linuxem i też się go bardzo wygodnie używa. Windows 7(system dzieci neo) to najgorszy system jaki kiedykolwiek powstał(tylko vista gorsza).
[ Dodano: 12-06-2011, 15:11 ]
Abadon napisał/a: | Oj Sioner, głosisz takie zdanie, a korzystasz z produktów microsoftu. Coś jest nie tak... | jakbym nie korzystał to skąd bym wiedizał, że jest do kitu
[ Dodano: 12-06-2011, 15:13 ]
adiblol napisał/a: | problem w tym że sam ich nie uznaje... | mam Ubuntu 11.04 |
|
|
|
|
|
|
| |
|
|
|
|