Linux vs. Windows |
Autor |
Wiadomość |
Simbax
Mod
Twoja ulubiona misja: Wszystkie na Krystalii
|
Wysłany: 10-06-2011, 17:31 Linux vs. Windows
|
|
|
W tym temacie kłócimy się... TFU! Dyskutujemy o tym, który system jest lepszy. A to po to, żeby zakończyć spam w innych tematach Let battle begin! |
_________________ http://projektsimbax.blogspot.com/ <- Taki sobie blog |
|
|
|
|
adiblol
Administrator forum FLOSS FTW!
Twoja ulubiona misja: porównywanie formatów audio
|
|
|
|
|
Simbax
Mod
|
|
|
|
|
Madman07
Wiek: 28 Dołączył: 29 Maj 2011 Posty: 133 Skąd: Ze Stargate ;]
|
Wysłany: 10-06-2011, 20:36
|
|
|
Myśle że taka bitwa nie ma sensu, każdy system ma swoje plusy i minusy, a to, któ jakiego żywa, zależy tylko od własnych upodobań. |
|
|
Simbax
Mod
|
|
|
|
|
Sioner
Ubuntu user
|
Wysłany: 10-06-2011, 22:59
|
|
|
http://osworld.pl/2008/04...pard-30-sekund/
Linux ma same zalety, Windows same wady. Nie ma co wymieniać. W linku powyżej włamali się do maca, windy ale ubuntu im się nie udało przełamać. |
_________________ Gość, Windows jest do kitu. Pobierz sobie lepiej Linuxa. |
|
|
|
|
Raptor
Clever Girl
Twoja ulubiona misja: Raptorowanie
Wiek: 24 Dołączył: 26 Cze 2010 Posty: 432 Skąd: Isla Nublar
|
Wysłany: 11-06-2011, 01:33
|
|
|
Sioner napisał/a: | Linux ma same zalety |
Pff... Nie sądzę, że Linux ma SAME zalety! W moim przypadku to głupota!
1. Xubuntu na mojej leciwej maszynie LEDWO się zainstalować może, podczas gdy Windows 2000/XP robią to bez problemu! Tym bardziej, że minimalne wymagania Xubuntu (mniejsze od XP) są spełnione z dość dużą nadwyżką. W dodatku instalator Xubuntu ma bardzo mało możliwości, czego nie można zmienić przed instalacją. Cały instalator jest zaprojektowany jakby dla głupków, którzy nie wiedzą, co to jest wolumin i instalują system pierwszy (a nawet zerowy) raz w Życiu. Do takich ludzi się nie zaliczam i żądam półprofesjonalizmu, który mam zapewniony w Windows 2000/XP. Na koniec pozostaje jeszcze jedna wada, do której mam uraz. O kompletne spolszczenie do systemu Xubuntu, trzeba się ubiegać ''gdzieś'' w internecie, w ''jakimś'' pakiecie, co jest dla mnie niemożliwe z oczywistych powodów braku stacjonarnego połączenia z internetem.
2. Nie sądzę, by GIMP był idealny. Tak samo VLC Media Player. Oba programy się strasznie często crashują, w dodatku mają niedopracowany interfejs. Poza tym VLC źle wyświetla menu filmów DVD. |
_________________ - Stężenie czekolady we krwi: 93‰
- Ja to bym zjadł jeszcze batona...
|
|
|
|
|
Simbax
Mod
|
Wysłany: 11-06-2011, 10:00
|
|
|
Nie ma DOBRYCH odpowiedników aplikacji z Windowsa na Linuxa. Przykładem jest pakiet biurowy Microsoft Office. Działa tylko na Windzie, a lepszego takiego programu pod względem funkcjonalności po prostu nie ma. A GIMP nie dorasta Photoshopowi do pięt. To co w GIMPIE się będzie robić pół godziny w PS da się zrobić kilkoma kliknięciami. Nie muszę już chyba wspominać, że w pracy grafika czas jest bardzo ważny.
[ Dodano: 11-06-2011, 10:02 ]
Ano właśnie - z Linuxa praktycznie się nie da korzystać bez internetu (chyba, że całe repozytorium masz na płytach, ale dajcie spokój...). |
|
|
|
|
Raptor
Clever Girl
|
Wysłany: 11-06-2011, 11:13
|
|
|
Simbax napisał/a: | Ano właśnie - z Linuxa praktycznie się nie da korzystać bez internetu |
No właśnie. Tym bardziej, że kiedyś widziałem film reklamujący Ubuntu, który informował, że system ten jest wprost ''idealny'' dla krajów rozwijających się...
''Chłyt martengingowy'', jak to kiedyś mawiali w jednym kabarecie... Przecie wiadomo jest, że w tych krajach, do niedawna również i w Polsce, szanse na internetowe połączenie są nikłe! |
|
|
|
|
|
Sioner
Ubuntu user
|
Wysłany: 11-06-2011, 19:06
|
|
|
Simbax napisał/a: | Ano właśnie - z Linuxa praktycznie się nie da korzystać bez internetu (chyba, że całe repozytorium masz na płytach, ale dajcie spokój...). | Zdążyłem zauważyć. Ale teraz prawie każdy ma neta.
@cezar.512 Chcesz profesionalizmu? No to idź na Debiana
@Simbax Nie trzeba by odpowiedników gdyby microshit nie dążył do sławy windshita kasą. Microshit zapewnił winshitowi te aplikacje reklamując go wszelakimi sposobami. Gdyby nie to każdy z was siedziałby teraz przy Linuxie, który byłby wtedy już naprawdę najlepszym i prawie jedynym(microshit by zbankrutował) systemem. |
_________________ Gość, Windows jest do kitu. Pobierz sobie lepiej Linuxa. |
|
|
|
|
Simbax
Mod
|
Wysłany: 11-06-2011, 19:28
|
|
|
To prawda, gdyby nie popularność Windowsa zapewne dzisiaj 99% komputerów miałoby zainstalowany system Linux. Niestety pieniądze rządzą światem i dopóki producenci nie będą widzieć w Linuxie zarobku możemy zapomnieć o porządnych aplikacjach na niego. Open sourcem świata nie zwojujesz.
To naprawdę dobry system, ale ten minus, jakim jest mała liczba programów pod niego, go w większości przypadków wyklucza. Pozostaje mieć nadzieję, że w końcu Microsoft się przejedzie na własnych, kiepskich pomysłach. Być może to nastąpi niedługo, Windows 8 ma być zintegrowany z Xbox Live, a jak wiemy PeCetowi gracze nie lubią płacić za jakieś "złote konta" Sądząc po zapowiedziach w ogóle jest to tworzone raczej pod urządzenia przenośne. Powiadam wam, ostatni system M$ będzie najgorszym. Wskazuje nawet na to zasada "wychodzi im co drugi system" |
|
|
|
|
Raptor
Clever Girl
|
Wysłany: 11-06-2011, 19:40
|
|
|
Sioner napisał/a: | @cezar.512 Chcesz profesionalizmu? No to idź na Debiana |
Z tego co wiem, Debian ma wyższe wymagania. Poza tym, powiedziałem jasno: PÓŁprofesjonalizmu, czyli Debian to już dla mnie za dużo... |
|
|
|
|
|
Madman07
Wiek: 28 Dołączył: 29 Maj 2011 Posty: 133 Skąd: Ze Stargate ;]
|
Wysłany: 11-06-2011, 20:06
|
|
|
Sioner, ja moge powiedzieć że linux ma same wady a win same zalety. Zresztą, dlaczego winisz microsoft za to, że system jest płatny? Bo chcą zarobić i mieć porządne życie a nie jak programiści open source, ledwo ciągnąć do końca miesiąca? Zresztą system operacyjny to nie must-be, bez którego nie przeżyjesz. Samochód też potrzebuje paliwa, a jakoś nikt nie żąda go za darmo.
Wg mnie linux jest dla no-life'ów którzy nie widzą świata poza linuxem. Win jest dla ludzi, którzy nie mają czasu się babrać w jakieś głupoty, bo od tego są programiści. |
|
|
adiblol
Administrator forum FLOSS FTW!
Twoja ulubiona misja: porównywanie formatów audio
|
Wysłany: 11-06-2011, 21:26
|
|
|
Dla wszystkich twierdzących że Window$ jest łatwiejszy w obsłudze polecam to: http://daubers.co.uk/category/windows/
Nie rozumiem maniaków Photoshopa, rozmawiałem kiedyś z kolegą zajmującym się grafiką i powiedział że Photoshop jest dla noobów którzy chcą usuwać pryszcze jednym kliknięciem, a GIMP jest graficznym hostem na którym można uruchamiać skrypty. Nie wiem jak w zastosowaniach profesjonalnych ale sądzę że "humanistów" może odstraszać interfejs GIMP-a.
I nigdy non-free nie będzie lepsze of free (as in freedom). http://fsf.org/ |
_________________ 1Tbps Project && Telecomix Network
|
|
|
|
|
Simbax
Mod
|
Wysłany: 11-06-2011, 22:10
|
|
|
Byłem kiedyś na pewnym forum graficznym i wszyscy byli zgodni co do tego, że jeśli się chce z tego żyć to tylko Photoshop. Po prostu ludziom szkoda czasu na bawienie się filtrami, zaznaczeniami i czymś tam jeszcze. Chociaż niektórzy sobie wykombinowali, żeby już nie płacić za Windowsa, uruchamiali PS pod WINE, ale wiadomo że to średnio komfortowe.
@Madman07 Dobrze prawi, polać mu! |
|
|
|
|
|