Przyszła kolonizacja układu słonecznego |
Autor |
Wiadomość |
adiblol
Administrator forum FLOSS FTW!
Twoja ulubiona misja: porównywanie formatów audio
Pomógł: 18 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 1313 Skąd: pokój odsłuchowy
|
Wysłany: 28-09-2011, 00:55
|
|
|
MROCZA napisał/a: | Przydałaby się jakaś zimna wojna, która by to popchnęła na przód. | Nie kus losu, wystarczyla mi cyberwojna Anonymous vs MasterCard. |
_________________ 1Tbps Project && Telecomix Network
|
|
|
|
|
Madman07
Wiek: 28 Dołączył: 29 Maj 2011 Posty: 133 Skąd: Ze Stargate ;]
|
Wysłany: 28-09-2011, 12:43
|
|
|
MROCZA, czytałem.
A co do przeciążeń to się nie zgadzam. Możesz sobie lecieć z prędkością 0.99c i przeciążenia nic Ci nie zrobią. Kwestią jest tutaj stworzenie odpowiednich tłumików inercyjnych (które btw. polak wynalazł lecz wszystko ucichło, bo nie chciał amerykanom sprzedać patentu). |
|
|
adiblol
|
|
|
|
|
Mrocza
Twoja ulubiona misja: Swobodna na Ziemi
Pomógł: 4 razy Wiek: 26 Dołączył: 29 Sie 2011 Posty: 249 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 28-09-2011, 13:37
|
|
|
Tłumiki inercyjne? Muszę trochę o tym poczytać. Z drugiej strony przyspieszenie można wykorzystać do stworzenia sztucznej grawitacji. |
|
|
|
|
Wronq
|
Wysłany: 28-09-2011, 17:52
|
|
|
Czemu miałaby służyć ta sztuczna grawitacja? Samo przyspieszenie można już nazwać sztuczną grawitacją.
Madman, tłumik inercyjny, o którym mówisz to chyba do hamowania (w sumie zderzania) jest, a nie do przyspieszania.
Policzmy - człowiek nie powinien być zbyt długo zbyt mocno (przeciążany) dajmy, że silny organizm wytrzyma non-stop 5g (wątpię, ale przyjmijmy) daje to przyspieszenie ok 50 m/s^2. c ~= 300 000 000 m/s, czyli przyspieszenie do prędkości światła to jest 6 000 000 sek, czyli ok. 70 dni. Wydaje się to odrobinkę trudne dla człowieka... Ta sama kwestia tyczy się hamowania.
Musimy nauczyć się wyginać przestrzeń, albo nici z podbojów |
_________________ Some people see things as they are, and say "why?". I dream things that never were and say "why not?". |
|
|
|
|
Madman07
|
Wysłany: 28-09-2011, 23:37
|
|
|
adiblol, o tym własnie mówie. I tylko przy rozpędzaniu/hamowaniu.
MROCZA, słowo klucz to Lucjan Łągiewka.
Wronq , myślę, że 3-5g jesteś w stanie wytrzymać przez nieco dłuższy okres (i nie za długi). Akurat tutaj przyjąłem ta prędkość z głowy. Załóżmy że się rozpędzasz do np. 0.2c = ok 14 dni z przeciążeniami, czyli nie dużo. Robisz z tego 70dni przy przeciążeniu 1g i gotowe, mamy sztuczną grawitację. A przy rozpędzaniu do 0.99c mamy rok sztucznej grawitacji. ot takie szalone kalkulacje.
I jak można się niestety domyślić, obecny tłumik inercyjny działa tylko przez krótki czas (np gwałtowne wyhamowanie).
Fakt faktem jest, że mamy za prymitywną technikę.
Btw, kto z was czytał o projekcie Dedal? Bardzo ambitne. |
|
|
adiblol
|
|
|
|
|
Mrocza
|
Wysłany: 29-09-2011, 09:19
|
|
|
Czyli czego mam brakuje? |
|
|
|
|
Berserker
Dark Ness
Twoja ulubiona misja: Ofrenia
Pomógł: 16 razy Wiek: 24 Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 496 Skąd: Bigos
|
Wysłany: 29-09-2011, 15:52
|
|
|
Powodzenia z rozpedzaniem sie do predkosci 0,99c. energia kinetyczna czlowieka o wadze 75kg przy takiej predkosci wynosi 21*10^18 J. Potrzeba 5*10^11kg benzyny zeby osiagnac taka energie. A teraz najlepsze: ile benzyny potrzeba do rozpedzenia benzyny uzywanej do rozpedzania tego czlowieka do takiej samej predkosci? |
|
|
Wronq
|
Wysłany: 29-09-2011, 17:15
|
|
|
Zależy w jaki sposób tej benzyny używasz. Silnik spalinowy, odrzutowy, może zamieniasz na prąd, a może wyrzucasz tą benzynę pod ciśnieniem?
Chyba, że podałeś energię benzyny, czyli energię wiązań, czyli w sumie maksymalną możliwą do uzyskania z benzyny (chociaż jeżeli byś ją wyrzucał pod ciśnieniem... ). |
_________________ Some people see things as they are, and say "why?". I dream things that never were and say "why not?". |
|
|
|
|
Berserker
Dark Ness
Twoja ulubiona misja: Ofrenia
Pomógł: 16 razy Wiek: 24 Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 496 Skąd: Bigos
|
Wysłany: 29-09-2011, 19:22
|
|
|
Maksymalna to oczywiscie ta uzyskana ze wzoru E = mc^2, ja uzylem wartosci znalezionej na wikipedii: 44MJ/kg |
|
|
Madman07
|
Wysłany: 29-09-2011, 19:34
|
|
|
Benzyna? Widać jak jesteśmy zacofani jeżeli o niej myślisz. Ja osobiście nie biorę tego czegoś pod uwagę.
W każdym razie, przy tej prędkości wchodzą w grę jeszcze efekty relatywistyczne, wiec pierw by trzeba zdecydować, czy to plus czy nie.
W każdym razie wg mnie użycie tradycyjnych silników odpada. Interesujący wydaje się być napęd typu rozciągnij/ściśnij przestrzeń przed/za statkiem. Jestem tylko ciekawy jak to wygląda z prędkością światła wtedy, bo teoretycznie gdy fala porusza się np z v=0.9c a w fali statek dodatkowo leci z v=0.4c to mamy grubo ponad 1c. Niby nie do osiągnięcia, ale spotkałem się z opinią, że takie coś nie łamie praw fizyki, bo statek lokalnie nie jest szybszy niż c. |
|
|
Wronq
|
Wysłany: 29-09-2011, 20:10
|
|
|
Słyszałem gdzieś o tym. Słyszałem również, że do zaginania przestrzeni prawdopodobnie potrzebna jest ujemna energia. I po pierwsze nie wiemy, czy ona w ogóle istnieje (ponoć można to doświadczalnie udowodnić), a nawet jeśli, to po drugie nie prędko uda nam się jej zmagazynować na tyle, na ile by to było potrzebne.
Myślę, że do osiągnięcia prędkości większej niż 0.5c musimy zapomnieć o silnikach odrzutowych. |
|
|
|
|
Mrocza
|
Wysłany: 29-09-2011, 21:52
|
|
|
Do lotu na marsa nie potrzeba aż 0.5c |
|
|
|
|
adiblol
|
Wysłany: 30-09-2011, 03:43
|
|
|
Wronq napisał/a: | I po pierwsze nie wiemy, czy ona w ogóle istnieje | Da się. Ale bardzo mało i o nietypowych wymiarach. http://pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_Casimira
Madman07 napisał/a: | fala porusza się np z v=0.9c a w fali statek dodatkowo leci z v=0.4c to mamy grubo ponad 1c. | Jaka fala? Świetlna porusza się z v=1c a w próżni innej fali nie może być . A ponieważ zachodzi dylatacja czasu to nie można sobie tak po prostu liczyć prędkości z v=s/t bo t staje się lokalny dla rakiety. |
_________________ 1Tbps Project && Telecomix Network
|
|
|
|
|
|