Dlaczego MP3 ssie i nagrania siostry PoxiPol'a |
Autor |
Wiadomość |
PoxiPol
Chicken
|
Wysłany: 24-09-2012, 08:07
|
|
|
Adib, .mp3-fobie masz? Rozumiem ze jakosc jest wazna, ale bez przesady. To tylko muzyka aby sie popisac. Wiem ze juz to dyskutowalismy : P
A co do udowodnienia, to jestem za. Bardzo mi sie podoba pomysl, ale co jesli ktos ma wiecej niz 1 taka range : P?
Ah, adib, masz tego FLACa z nagraniami mojej siostry? Ja go juz nie moge znalesc : /, a speedyshare usunelo. |
|
|
|
|
adiblol
Administrator forum FLOSS FTW!
Twoja ulubiona misja: porównywanie formatów audio
Pomógł: 18 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 1313 Skąd: pokój odsłuchowy
|
Wysłany: 24-09-2012, 16:08
|
|
|
PoxiPol napisał/a: | Adib, .mp3-fobie masz? Rozumiem ze jakosc jest wazna, ale bez przesady. To tylko muzyka aby sie popisac. Wiem ze juz to dyskutowalismy : P | mp3 trzeba tępić bo nie dość że jest opatentowany (co można olać dopóki nie żyjemy w USA) to ma najgorszą jakość
PoxiPol napisał/a: | Ah, adib, masz tego FLACa z nagraniami mojej siostry? | Nie pamiętam żebym coś takiego ściągał... |
_________________ 1Tbps Project && Telecomix Network
|
|
|
|
|
tomangelo
|
Wysłany: 24-09-2012, 16:17
|
|
|
Przeciętny śmiertelnik z integrą na płycie głównej i głośnikach z Media Markt nie zauważy różnicy między mp3 a jakimś flacem czy innym. Zresztą z tego co widzę to są gorsze od mp3.
adiblol napisał/a: | nie dość że jest opatentowany |
I co z tego? |
|
|
|
|
PoxiPol
Chicken
|
|
|
|
|
Raptor
Clever Girl
Twoja ulubiona misja: Raptorowanie
Pomógł: 4 razy Wiek: 24 Dołączył: 26 Cze 2010 Posty: 432 Skąd: Isla Nublar
|
Wysłany: 24-09-2012, 19:06
|
|
|
adiblol napisał/a: | można olać dopóki nie żyjemy w USA |
USA to już się tutaj robi. Jak widzę w supermarkecie burżujską rodzinkę kupującą dla 10 letniej córki iPhone, to się Żyć odechciewa...
MP3 się przede wszystkim nie rozwija i nadaje się najwyżej do słuchawek za 3 zł w kiosku. Trzeba jak najszybciej tępić starocia, bo przez to lepsze standardy nie mają szansy się wybić. Tak samo Adobe Flash (nie wspominając o innych technologiach Adobe...) oraz Java w niektórych zastosowaniach. |
_________________ - Stężenie czekolady we krwi: 93‰
- Ja to bym zjadł jeszcze batona...
|
|
|
|
|
adiblol
|
Wysłany: 24-09-2012, 19:09
|
|
|
Dopóki nie żyjemy w USA - nic. Dlatego używam wszędzie video h264, ale dlatego że jest najlepszy. mp3 jest najgorszy
tomangelo napisał/a: | z integrą na płycie głównej i głośnikach z Media Markt | Kolejny mit pseudoaudiofilski... przy głośnikach z Media Markt nikt nie usłyszy zniekształceń w DAC-u w integrze. W drugą stronę - wymiana głośników na porządne kolumny ze wzmacniaczem bez wymiany DAC-a przyniesie znaczącą poprawę. Wymiana samej karty dźwiękowej - nie.
Cytat: | Zresztą z tego co widzę to są gorsze od mp3. | MP2, ATRAC, DCC nikt nie używa.
FLAC jest konieczny aby w pracach pochodnych (słyszeli o Wolnej Kulturze?) nie następowało pogorszenie jakości.
Cytat: | Lossy audio codecs are ONLY supposed to be used once. | http://cboard.cprogramming.com/general-discussions/118995-digital-generation-loss-mp3s.html
@PoxiPol: co było na tych nagraniach? Coś mi się przypomina, może ściągnąłem... |
|
|
|
|
|
KulikStudios
twórca uniwersalny
Twoja ulubiona misja: wszystkie na Orfenii
|
Wysłany: 24-09-2012, 19:22
|
|
|
Ja mam głośniki Unitra z wieżą stereofoniczną z 94 roku.
Po słuchu mogę wykryć mp3 128kbps.
Oznacza to, że mam sprzęt audiofilski
Tak czy inaczej MPEG LAYER 3 jest najpopularniejszym formatem i wszystkie urządzenia go odczytują.
Co robić w takiej sytuacji?
Używać tylko mp3 vbr 320kbps?
Właściwie cała moja fonoteka to tylko mp3 vbr 320.
We FLAC mam tylko Ennio Morricone. Poza tym Kraftwerk w OGG.
Nie wiem jak wam, ale mi jest ciężko zdobyć muzykę w innym formacie jak mp3. |
|
|
Raptor
Clever Girl
Twoja ulubiona misja: Raptorowanie
Pomógł: 4 razy Wiek: 24 Dołączył: 26 Cze 2010 Posty: 432 Skąd: Isla Nublar
|
Wysłany: 24-09-2012, 21:13
|
|
|
KulikStudios napisał/a: | Ja mam głośniki Unitra z wieżą stereofoniczną z 94 roku. |
To nie procesory. Wiek nie świadczy o jakości sprzętu audio.
KulikStudios napisał/a: | Po słuchu mogę wykryć mp3 128kbps.
Oznacza to, że mam sprzęt audiofilski |
Niekoniecznie... Przede wszystkim masz dobry słuch.
KulikStudios napisał/a: | mp3 vbr 320 |
Raczej MP3 CBR 320 kbps. VBR - zmienny, elastyczny bitrate o ustalonym przedziale. CBR - stały bitrate. Poza tym, CBR 320 jest IMO bardzo znośny. Do tej pory nie miałem sprzętu, by porównać go z CDDA. A może słuch nie ten?
KulikStudios napisał/a: | Ennio Morricone |
Też go słuchasz?
KulikStudios napisał/a: | jest ciężko zdobyć muzykę w innym formacie jak mp3 |
Dlatego ciężko go wytępić. Wszyscy się do niego przyzwyczaili, nawet nie myśląc o postępie. |
_________________ - Stężenie czekolady we krwi: 93‰
- Ja to bym zjadł jeszcze batona...
|
|
|
|
|
PoxiPol
Chicken
|
Wysłany: 24-09-2012, 22:25
|
|
|
@Adib, po porstu znieksztalcone te nagrania co podalem. Tak aby brzmialy jak mrowki z Colobota : P |
|
|
|
|
KulikStudios
twórca uniwersalny
|
Wysłany: 24-09-2012, 22:39
|
|
|
Raptor napisał/a: |
Też go słuchasz? |
Ennio Morricone pokochałem podczas długich seansów z westernami oprawionymi jego muzyką <3.
VBR czy CBR?
Wydaje się, że VBR lepiej dopasowuje się do piosenki. W "cichszych momentach" bitrate spada i jest wystarczający.
CBR natomiast podwyższałby niepotrzebnie rozmiar pliku. Do testów wyobraźmy sobie 2 pliki. 5 minut ciszy i 5 minut muzyki. Jedno i drugie ważyłoby tyle samo. Tak ja to sobie wyobrażam.
Ja wyczuwam w CDDA tylko to, że wysokie tony są.. "wyższe" tj. bardziej wyraźne. |
|
|
Mrocza
Twoja ulubiona misja: Swobodna na Ziemi
Pomógł: 4 razy Wiek: 26 Dołączył: 29 Sie 2011 Posty: 249 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 24-09-2012, 22:55
|
|
|
KulikStudios napisał/a: | Tak czy inaczej MPEG LAYER 3 jest najpopularniejszym formatem i wszystkie urządzenia go odczytują. |
Potwierdzam. Moja ukochana avilka nie radzi sobie nawet z ogg vorbis a co dopiero z flacami. |
|
|
|
|
KulikStudios
twórca uniwersalny
|
Wysłany: 25-09-2012, 02:01
|
|
|
Samsung Avila?
Ponoć ma obsługę WMA i WAV. Możesz konwertować flac -> wav i sprawdzić jak z jakością.
Specyfikacja Samsunga Avila |
|
|
adiblol
|
Wysłany: 25-09-2012, 02:39
|
|
|
Mrocza napisał/a: | Moja ukochana avilka nie radzi sobie nawet z ogg vorbis a co dopiero z flacami. | Avila to taki badziew (jak wszystkie nie-androidowe dotykowe Samsungi) że spodziewam się że wstawili tam przetwornik 8-bitowy z próbkowaniem 22050
KulikStudios napisał/a: | Wydaje się, że VBR lepiej dopasowuje się do piosenki. W "cichszych momentach" bitrate spada i jest wystarczający. | A bitrate 320 jest maksymalny i więcej się nie da, więc nie można robić VBR-u na 320kbps...
KulikStudios napisał/a: | Nie wiem jak wam, ale mi jest ciężko zdobyć muzykę w innym formacie jak mp3. | hahahahaHAHAHAHAHahahaha
To znaczy że nie korzystasz z audiofilskich hubów DC++ (bootlegi ftw) i porządnych wyszukiwarek torrentów. |
|
|
|
|
|
KulikStudios
twórca uniwersalny
|
Wysłany: 25-09-2012, 05:08
|