Oryginalna strona colobot.cba.pl umarła, gdy cba.pl przestało oferować darmowy hosting. To jest statyczny mirror, pobrany w 2018. ~krzys_h
|
Forum - Polski Portal COLOBOTa |
|
|
Język Obcych |
Autor |
Wiadomość |
adiblol
Administrator forum FLOSS FTW!
Twoja ulubiona misja: porównywanie formatów audio
Pomógł: 18 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 1313 Skąd: pokój odsłuchowy
|
Wysłany: 22-09-2012, 14:53 Język Obcych
|
|
|
Mam pomysł żeby Obcy zostawiali wiadomości w swoim języku. Polegałby on na pisaniu wspak, rot3, rot13, dodawanie co drugiej losowej litery etc. Gracz musiałby napisać program aby odszyfrować tekst, albo męczyć się z czytaniem (powodzenia przy rot13 ). Z poziomu na poziom algorytm byłby coraz trudniejszy, przy ostatnich misjach dochodzący do poziomu Olimpiady Informatycznej.
Warunki dot. silnika gry:
* musi być możliwość przechowywania tekstu w Czarnej Skrzynce (lub nowym, innym obiekcie)
* musi być możliwy dostęp do tego tekstu z poziomu programów CBot. |
_________________ 1Tbps Project && Telecomix Network
|
|
|
|
|
Raptor
Clever Girl
Twoja ulubiona misja: Raptorowanie
Pomógł: 4 razy Wiek: 24 Dołączył: 26 Cze 2010 Posty: 432 Skąd: Isla Nublar
|
Wysłany: 22-09-2012, 15:09
|
|
|
adiblol napisał/a: | musi być możliwość przechowywania tekstu w Czarnej Skrzynce (lub nowym, innym obiekcie) |
Jak na czacie? W logach. Już zaproponowałem logi w ExchangePost'ach w nieskomentowanym przez nikogo raczkującym scenariuszu Beyond CoLoBoT. Można by użyć ich. Czarne skrzynki też wymagają upgrade'u. Może jako wymienny nośnik pamięci logów, dający się zainstalować w ExchangePost'ach, SpaceShip'ach, ResearchCenter'ach i ewentualnie innych?
Co do rozmów Alienów, nie wiem. IMO nie powinniśmy przesadzać z ich inteligencją. Obcy jest niewiadomy, tajemniczy, nie wiadomo, co knuje. Jak będziemy dostawać od nich message'y w stylu "I'll catch you!", gra stanie się mało oryginalna. Chociaż, jako EasterEgg do serii Worms?... |
_________________ - Stężenie czekolady we krwi: 93‰
- Ja to bym zjadł jeszcze batona...
|
|
|
|
|
Mrocza
Twoja ulubiona misja: Swobodna na Ziemi
Pomógł: 4 razy Wiek: 26 Dołączył: 29 Sie 2011 Posty: 249 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 23-09-2012, 12:55
|
|
|
Do ExchangePost'ów wystarczy dodać slot na czarną skrzynkę. Wkładasz i odczytujesz. |
|
|
|
|
Simbax
Mod
Twoja ulubiona misja: Wszystkie na Krystalii
Pomógł: 6 razy Wiek: 22 Dołączył: 07 Sie 2009 Posty: 473 Skąd: z Leszna
|
Wysłany: 23-09-2012, 13:03
|
|
|
Dobre! Można to już nawet wykorzystać w CGold, np. jak znajdziemy pozostałości po starej ekspedycji to zamiast czekać, aż Houston nam w następnej misji przez SatCom napisze, co w niej było, to sami będziemy musieli ją odczytać. Dołożyć odpowiednią funkcję do CBOTa i proszę bardzo: gracz jest zmuszony do napisania prostego programu, aby odczytać czarną skrzynkę W dodatku musiałby się martwić, żeby mieć zawsze jakiegoś robota pod ręką, inaczej misji nie zakończy... |
_________________ http://projektsimbax.blogspot.com/ <- Taki sobie blog |
|
|
|
|
PoxiPol
Chicken
|
Wysłany: 24-09-2012, 08:11
|
|
|
Wlasnie chcialem mowic ze lepiej chyba pomysl zostawic do C2. Bo podoba mi sie rozszyfrowywanie, ciekawie by to wygladalo, ale to tez bardziej taki easter egg by byl. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
|
|
| |
|
|
|
|
Polski Portal COLOBOTa © 2008 - 2012 |
|
|