Oryginalna strona colobot.cba.pl umarła, gdy cba.pl przestało oferować darmowy hosting. To jest statyczny mirror, pobrany w 2018. ~krzys_h
|
Forum - Polski Portal COLOBOTa |
|
|
Biologia |
Autor |
Wiadomość |
Simbax
Mod
Twoja ulubiona misja: Wszystkie na Krystalii
Pomógł: 6 razy Wiek: 22 Dołączył: 07 Sie 2009 Posty: 473 Skąd: z Leszna
|
Wysłany: 10-05-2012, 15:21
|
|
|
Mrocza napisał/a: | Dokąd zmierza nasza rasa? |
Pogdybajmy sobie trochę.
Nie jestem pewien, czy jest to możliwe, ale może się wydawać, że cofamy się w rozwoju. I to przez rozwijanie technologii. Tak jakby się... rozleniwiamy, bo maszyny są w stanie zastąpić coraz więcej prac. Coraz więcej czasu spędzamy w pozycji siedzącej gapiąc się w ekran. |
_________________ http://projektsimbax.blogspot.com/ <- Taki sobie blog |
|
|
|
|
adiblol
Administrator forum FLOSS FTW!
Twoja ulubiona misja: porównywanie formatów audio
Pomógł: 18 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 1313 Skąd: pokój odsłuchowy
|
Wysłany: 10-05-2012, 18:24
|
|
|
Simbax napisał/a: | Coraz więcej czasu spędzamy w pozycji siedzącej gapiąc się w ekran. | Dlatego powiem - walczmy z tym. |
_________________ 1Tbps Project && Telecomix Network
|
|
|
|
|
patrolez
PWr
Pomógł: 2 razy Wiek: 25 Dołączył: 11 Kwi 2012 Posty: 17 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 11-05-2012, 00:22
|
|
|
Nie zapomnij o tym, że też się uczysz prócz tego siedzenia przed ekranem. Jak nie tężyzna fizyczna to jakaś tam inteligencja czy przyswajanie wiedzy. Ewolucja się nie cofa głupsi nie będziemy, tylko po prostu: "I Salomon z pustego nie naleje", prawie każðy mógłby przyswoić to co niejeden nauczyciel, gdyby tylko przysiadł nad tematem. Tak mówi rozkład Gaussa |
_________________ Wszystko jest obiektem. |
|
|
|
|
Abadon
Administrator forum Administrator
|
Wysłany: 07-09-2012, 17:50
|
|
|
Jak ja się cieszę że zrezygnowałem z decyzji pisania rozszerzonej matury z biologi. Przynajmniej będąc w klasie maturalnej na biol-chemie nie będę musiał pisać kolosalnych sprawdzianów powtórkowych (jako jedyny nie będę tego pisał). Od razu lżej mi na sercu... Nie spodziewałem się że tak to może poprawić mi humor. |
|
|
DeiDara
Derosa out.
Twoja ulubiona misja: Wszystkie z Wulkani
Pomógł: 2 razy Wiek: 21 Dołączył: 23 Lip 2008 Posty: 205 Skąd: Włocławek
|
Wysłany: 08-09-2012, 13:18
|
|
|
Abadon napisał/a: | Jak ja się cieszę że zrezygnowałem z decyzji pisania rozszerzonej matury z biologi. |
Ktoś się włamał Abadonowi na konto! :O Ale szczerze mówiąc po jednej lekcji chemii i biologi (przepraszam za kolokwializm) sram w gacie. Oj będzie dużo wkuwania będzie :< |
_________________ An open mind is like a fortress with its gates unbarred and unguarded.
|
|
|
|
|
Abadon
|
Wysłany: 08-09-2012, 16:03
|
|
|
Widziałeś moje zeszyty z 1 i 2 klasy - to wiesz ile cię czeka (jak chcesz to mogę ci pożyczyć bo w sumie to notatki są świetne i już raczej nie będę z nich korzystał). Z tego co wiem to chyba ty będąc już na biol-chemie zobowiązujesz się jednocześnie pisać te przedmioty na maturze (albo decyzje podejmuje się taką po 1 roku - dokładnie to nie wiem bo idziesz nowym programem).
Muszę przyznać że ten profil jest dla osób które rzeczywiście obsesyjnie interesują się biologią. Chemia jest łatwa tak jak mata czy fizyka, bo tam musisz myśleć logicznie i kombinować. W biologi owszem są procesy ściśle ze sobą powiązane, ale teorii jest mnóstwo. Co z tego że nauczysz się w jeden dzień na blachę prawie 20 stron A4 i nawet będziesz wszystko rozumiał, ale twoją nauka będzie wynikiem konieczności a nie przyjemności to wówczas nie przyniesie pozytywnego rezultatu. Już wolę skupić się na chemii i fizyce, może z tego znajdę jakiś ciekawy kierunek studiów. |
|
|
Simbax
Mod
Twoja ulubiona misja: Wszystkie na Krystalii
Pomógł: 6 razy Wiek: 22 Dołączył: 07 Sie 2009 Posty: 473 Skąd: z Leszna
|
Wysłany: 08-09-2012, 16:48
|
|
|
Mat-fiz pozdrawia. Jakbym się miał uczyć tych wszystkich nazw, wzorów, teorii na pamięć to bym zwariował... |
_________________ http://projektsimbax.blogspot.com/ <- Taki sobie blog |
|
|
|
|
Abadon
|
Wysłany: 08-09-2012, 17:27
|
|
|
Gratuluję mądrego wyboru.
A mi [cenzura] zabrakło 2 pkt i byłbym w mat-fizie... Za bardzo zestresowany byłem na egzaminie gimnazjalnym (moje "ukochane" gim urządziło tylko 1 egzamin próbny i to jeszcze taki który całkiem nie przypominał głównego, już nie wspominam że co rok zmieniali mi się nauczyciele: z angola na przestrzeni podstawówki i gim miałem 7 nauczycieli - dziękuje bardzo, niewiele teraz umiem). Reasumując nauka w szkołach na prowincjach jest po prostu na niskim poziomie... |
|
|
Mrocza
Twoja ulubiona misja: Swobodna na Ziemi
Pomógł: 4 razy Wiek: 26 Dołączył: 29 Sie 2011 Posty: 249 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 08-09-2012, 18:04
|
|
|
Na chemii też jest ogrom do wkucia na pamięć, szczególnie jeżeli chodzi o chemię organiczną. Nie dość, że substancji jest mnóstwo to jeszcze trzeba zapamiętać mechanizmy reakcji czyli często wieloetapowe krzaczki ze strzałeczkami gdzie przeskakują elektrony. Zaznaczenie nukleofili i elektrofili, miejsca ataków i rola katalizatorów. Ogrom informacji.
A co do biologii to zaczynam stopniowo tracić zainteresowanie.
[ Dodano: 08-09-2012, 18:07 ]
Abadon napisał/a: | Reasumując nauka w szkołach na prowincjach jest po prostu na niskim poziomie... | Zaczynasz zwalać winę na otoczenie, a z doświadczenia wiem że to nie jest dobra postawa. Przede wszystkim nie wolno się poddawać. |
|
|
|
|
patrolez
PWr
Pomógł: 2 razy Wiek: 25 Dołączył: 11 Kwi 2012 Posty: 17 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 08-09-2012, 19:09
|
|
|
No wiesz, ja w LO byłem w klasie filologicznej i przez odpowiedni wysiłek jestem tam gdzie jestem
Eka Inf PWr, wskaźnik rekrutacyjny 346,5. A i nowy system mi się podoba z wybieralnymi przedmiotami w szkołach średnich. |
_________________ Wszystko jest obiektem. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
|
|
| |
|
|
|
|
Polski Portal COLOBOTa © 2008 - 2012 |
|
|