Biologia |
Autor |
Wiadomość |
Raptor
Clever Girl
Twoja ulubiona misja: Raptorowanie
Pomógł: 4 razy Wiek: 24 Dołączył: 26 Cze 2010 Posty: 432 Skąd: Isla Nublar
|
Wysłany: 29-08-2011, 20:00
|
|
|
Berserker napisał/a: | Fuuj, biologia. |
Jakie "fuuj"! Biologia to wbrew pozorom bardzo ważna dziedzina Nauki, której geneza jest zakorzeniona głęboko w szeroko pojętej Filozofii. |
_________________ - Stężenie czekolady we krwi: 93‰
- Ja to bym zjadł jeszcze batona...
|
|
|
|
|
Berserker
Dark Ness
Twoja ulubiona misja: Ofrenia
Pomógł: 16 razy Wiek: 24 Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 496 Skąd: Bigos
|
Wysłany: 29-08-2011, 20:06
|
|
|
Jak widze srajaca swinie to wierze, ze ona tez na pewno jest zakorzeniona gdzies gleboko w filozofii, ale i tak to mi nie przeszkadza w mowieniu "Fuuj", a tobie? |
|
|
Raptor
Clever Girl
|
Wysłany: 29-08-2011, 23:00
|
|
|
To kiepski przykład Berek ...
Mi chodzi o to, że Biologia, jako dziedzina Filozoficzna, pomaga w sposób Naukowy (nie religijny, niepoparty) dociekać Prawdy na temat pochodzenia, działania, oraz sensu Życia. |
|
|
|
|
|
Berserker
Dark Ness
|
Wysłany: 29-08-2011, 23:05
|
|
|
A fizyka to dziedzina filozoficzna, ktora dowodzi, ze zycie nie istnieje wiec nikt sie nad sensem ani pochodzeniem nie musi sie zastanawiac. Tylko, ze z mojego punktu widzenia biologia to sterta lacinskich nazw do nauki, a nie dywagacje na temat dychotomii zla i wiekszego zla. |
|
|
Berserker
Dark Ness
|
Wysłany: 30-08-2011, 01:38
|
|
|
Zycie pozaziemskie na Ziemii... czy tylko mi sie wydaje, ze ten kto to wymyslil mial iq szyszki? |
|
|
adiblol
Administrator forum FLOSS FTW!
Twoja ulubiona misja: porównywanie formatów audio
Pomógł: 18 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 1313 Skąd: pokój odsłuchowy
|
Wysłany: 30-08-2011, 02:27
|
|
|
Berserker napisał/a: | ten kto to wymyslil mial iq szyszki | Nie. Zależnie jaką przyjmiemy definicję "życia", to np. Internet może nim być. |
_________________ 1Tbps Project && Telecomix Network
|
|
|
|
|
Mrocza
Twoja ulubiona misja: Swobodna na Ziemi
Pomógł: 4 razy Wiek: 26 Dołączył: 29 Sie 2011 Posty: 249 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 30-08-2011, 08:44
|
|
|
Wszystkie znane nam organizmy bazują na materiale genetycznym w postaci DNA. Na ziemi istnieją środowiska niszczące jego strukture (np. bogate w arsen) więc nie może tam istnieć życie w znanej nam formie. To jest właśnie ukryta biosfera. |
|
|
|
|
Berserker
Dark Ness
|
Wysłany: 30-08-2011, 11:29
|
|
|
Cytat: | Nie. Zależnie jaką przyjmiemy definicję "życia", to np. Internet może nim być. |
Mi chodzilo o to, ze "zycie pozaziemskie" na Ziemii nie ma sensu samo w sobie i brzmi jak sucha woda. A zycie w arszeniku prawdopodobnie bedzie po prostu mialo cos na obrone przed arszenikiem (moze na zasadzie ochrony zoladka przed kwasem solnym?) bo nie bez powodu zycie opiera sie na DNA |
|
|
Raptor
Clever Girl
|
Wysłany: 30-08-2011, 11:50
|
|
|
MROCZA napisał/a: | teoria ukrytej biosfery |
adiblol napisał/a: | Zależnie jaką przyjmiemy definicję "życia", to np. Internet może nim być. |
Zgadzam się w pełni.
Poza tym, najbardziej obiektywna definicja Życia (mająca zastosowanie w perspektywach Całego znanego nam Wszechświata) tkwi w samym ruchu w przestrzeni. Obiekty (najprostsze, jak i te złożone) we Wszechświecie poruszają się i oddziałują na siebie. To jest właśnie Życie. Wszystko jest Życiem, które można (w celu uporządkowania i uproszczenia), acz nie trzeba (zachowując większą "uniwersalność" Systemu) podzielić na "Warstwy". Cały znajomy Wszechświat (jeśli jest coś większego) jest taką "Warstwą", Galaktyka jest taką "Warstwą", Układ gwiezdny jest taką "Warstwą", Pojedyncze Ciało Niebieskie jest taką "Warstwą", i w końcu znane nam Życie oparte na DNA jest taką "Warstwą". Warstwą Większej Całości.
Sęk w tym, że moim zdaniem dzielenie Całego Systemu na "Warstwy" jest niezdrowe. Często doprowadza to do pomniejszenia horyzontu zdobywania Wiedzy. |
|
Ostatnio zmieniony przez Raptor 30-08-2011, 12:00, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Simbax
Mod
Twoja ulubiona misja: Wszystkie na Krystalii
Pomógł: 6 razy Wiek: 22 Dołączył: 07 Sie 2009 Posty: 473 Skąd: z Leszna
|
Wysłany: 30-08-2011, 11:56
|
|
|
Przepraszam, że się wcinam, ale w tym temacie mieliśmy się witać z nowym użytkownikiem, a nie dyskutować o definicji życia. Pozwólcie, że to przeniosę. |
_________________ http://projektsimbax.blogspot.com/ <- Taki sobie blog |
|
|
|
|
Wronq
|
Wysłany: 30-08-2011, 12:03
|
|
|
Wydaje mi się, że nie można powiedzieć, że życie polega na ruchu i oddziaływaniu między jakimiś obiektami - wtedy fizyka nie powinna nazywać się fizyką, tylko biologią i na odwrót. To tak jakbym walnął cegłą w monitor i powiedział, że stworzyłem życie.
Ja bym żywe organizmy i ogółem życie zdefiniował możliwością do "przedłużania gatunku" i ew. ewolucji w wyniku tego. |
_________________ Some people see things as they are, and say "why?". I dream things that never were and say "why not?". |
|
|
|
|
adiblol
|
Wysłany: 30-08-2011, 17:37
|
|
|
Najprościej - życie lokalnie łamie drugą zasadę termodynamiki w skończonej przestrzeni. |
|
|
|
|
|
Berserker
Dark Ness
|
Wysłany: 31-08-2011, 00:58
|
|
|
@up I tak zawsze uwazalem, ze zycie nie istnieje, ale ja mam sensowne wyjasnienie przynajmniej... |
|
|
adiblol
|
Wysłany: 31-08-2011, 01:16
|
|
|
Berserker napisał/a: | I tak zawsze uwazalem, ze zycie nie istnieje, ale ja mam sensowne wyjasnienie przynajmniej... |
Eee, czyli coś źle napisałem? Przecież żywe organizmy mają mniejszą entropię od otoczenia i ta entropia nie wzrasta ani nie wyrównuje się. Na tym polega życie. Na zmniejszaniu własnej entropii kosztem otoczenia. |
|
|
|
|
|
Berserker
Dark Ness
|
Wysłany: 31-08-2011, 11:22
|
|
|
I to w jakis sposob lamie II zasade termodynamiki? Ja tam nie widze zadnego ukladu termodynamicznie izolowanego :S |
|
|
|