|
Polski Portal COLOBOTa COLOBOT Polish Portal |
|
Strefa off-topu - Mała prośba
bbiidduull - 19-03-2010, 01:31 Temat postu: Mała prośba Witam. Czy ktoś obeznany w programie Cheat Engine mógłby powiedzieć jak znaleźć adresy żeby po ponownym uruchomieniu gry można było z nich korzystać?
Bartek c++ - 19-03-2010, 12:04
Użyj do tego Game Hack.
adiblol - 19-03-2010, 12:21
bbiidduull napisał/a: | jak znaleźć adresy żeby po ponownym uruchomieniu gry można było z nich korzystać? |
Pointer scan? Podobno zielonych adresów trzeba szukać. Masz tutoriala do CE, tam chyba jest takie zadanie
bbiidduull - 19-03-2010, 14:47
W tym rzecz że ten tutorial nie działa Ale jak użyć ten Pointer scan?
adiblol - 19-03-2010, 16:40
DemoLisH'a pytaj, on jest windowsiarzem
bbiidduull - 21-03-2010, 13:42
Bo chodzi mi o to że w grze NFS U2 znalazłem adres na nitro, ok działa ale gdy wejdę np do performance to już nie działa, tak samo jak bym wyszedł z gry. No i nie wiem jak znaleźć ten właściwy adres.
DemoLisH - 25-03-2010, 18:56
do tego potrzebne są pointery czyli wskaźniki. Są one takim czymś jak w jakimś języku klasy.
wygląda to w stylu Gra->Gracz->IloscPieniedzyGracza
podklasy gry są tak jakby numerowane
np.
gdybyś zdefiniował klasę gry w ten sposób:
Gra || (1podklasa)Przeciwnicy,(2podklasa)Mapa,(3podklasa)Gracz
a 3podklasę Gracz w ten sposób:
Gracz || (1wartosc)Zycie,(2wartosc)IloscPieniedzy,(3wartosc)WybranaBron
to żeby dostać się do wartości IloscPieniedzy byś musiał zrobić to w następujący sposób:
sczytaj(sczytaj(sczytaj(Adres_KlasyGry) + 3*4)+2*4)
3*4 bo podklasa Gracz to klasa trzecia, a razy 4 bo tyle zajmuje wartość adresu w bajtach
2*4 bo jest to 2 wartość to to czego szukamy a 4 to 4 bajty
wytłumaczyłem tylko działanie pointerów
teraz przejdę do wyszukiwania
żeby znaleść pointer wpierw musisz mieć adres(to chyba oczywiste).
Wpierw musisz nacisnąć prawym przyciskiem myszy na ten adres i nacisnac find what access to this address. Na środku masz tam adres wpisujesz go w wyszukiwarkę klikając Hex. i zapisując go w notatniku bądź zapisując wraz z offsetem(dystansem, mówiłem o nim, jest to właśnie tak jakby nr ten podklasy*4) w Cheat Engine, robisz tak dopoki nie natrafisz na zielony adres, potem wszystkie offsety i base address(czyli ten zielony adres) złączasz w całość, czyli dodajesz nowy adres, zaznaczasz ptaszek Pointer i wpisujesz wszystko to co wyłuskałeś pokolei. Jeśli nie zrozumiałeś tego co napisałem bo sam bym chyba tego nie zrozumiał, możesz poczytać więcej o tym na stronie forum tego programu, a konkretniej:
http://forum.cheatengine....71c624c9d121420
Wszystko zrobiłem w pośpiechu, prosze o jakiegoś moderatora/admina o poprawienie błędów
bbiidduull - 25-03-2010, 21:02
Zrozumiałem tylko pierwszą cześć twojego postu Ale za to działa mi tutorial. Ok, znalazłem adres i kliknąłem PPM na "find what access to this address" i powróciłem do gry i zmniejszyłem mnożnik (w driftach). Powróciłem do Cheat Engine i mam takie coś jak w załączniku. Który adres mam wpisać w pole szukania? Przy okazji liznałem troche asemblera i wiem troche co do czego
DemoLisH - 25-03-2010, 21:46
Sory, posta pisałem w pośpiechu, klikasz na More information i tam masz "The value of the pointer..." i to na końcu to jest ten adres.
bbiidduull - 25-03-2010, 22:10
A jak mam coś takiego?
DemoLisH - 25-03-2010, 22:18
to coś sknociłeś albo pomyliłeś access z writes
Jeszcze można jedną metodą wyszukać pointera, a mianowicie "Pointer scan for this address", najlepiej jest zaczynać wyszukiwać adresów z najmniejszą liczbą offsetów. Listę wyszukanych pointerów zapisujesz, włączasz grę od nowa szukasz tego samego adresu z kasą bądź czymś innym, i robisz w Pointer Scanie Rescan Memory i wpisujesz ten nowy adres, jeśli wciąż ci pozostaje kilka adresów to prześlij wyniki do innego kompa bądź poproś kogoś by ci przeskanował na jego kompie. Wtedy jest 99% szans, że znajdziesz sam to wymyśliłem XD.
bbiidduull - 25-03-2010, 22:33
Robię dobrze i wraz jak włączę ponownie grę to dupa jest
DemoLisH - 25-03-2010, 23:35
no bo jak włączasz grę to jeszcze raz musisz wyszukać ten adres, tak jak napisałem
bbiidduull - 25-03-2010, 23:46
To tak cały czas będę musiał szukać ?
DemoLisH - 26-03-2010, 10:44
nie no jak umiesz pierwszą metodę to nie, tu masz filmik do 1 metody: http://www.youtube.com/watch?v=p6psMboRTUY
bbiidduull - 26-03-2010, 23:02
Dzięki, filmik wszystko wyjaśnił. Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki
DemoLisH - 29-03-2010, 13:56
masz może gg bbiidduull? jak tak to podaj na pw albo coś
|
|