|
Polski Portal COLOBOTa COLOBOT Polish Portal |
|
Inne - Nieoficjalne funkcje w CBot
adiblol - 03-11-2008, 19:19 Temat postu: Nieoficjalne funkcje w CBot Odkryłem w Colobocie nieudokumentowane rzeczy w języku CBot! Chodzi o stałe FilterOnlyLanding, FilterOnlyFlying, FilterNone. Analizując program osy dostrzegłem, że jest to ostatni, dodatkowy parametr polecenia radar.
Zrobiłem to analizując plik colobot.exe w hex-edytorze (PsPad). Dane tekstowe zaczynają się na pozycji 0x136C40 (136C40 szestnastkowo) i kończą na pozycji 0x147644. W niektórych miejscach są przedzielone krzaczkami (danymi binarnymi). A są to elementy języka CBot, kategorie, komunikaty (to można nieźle modować, np. dodając bluzgi), nazwy plików, nazwy obiektów.
Jeśli ktoś jest wystarczająco doświadczony i bawił się kiedyś w cracking, może przepuścić Colobota przez deasemblera i wymyślić coś więcej.
Uwaga! Deasemblowanie jest nielegalne!
Znalazłem też kiedyś w sieci informacje na temat znanego produce, jak również mniej znanego ipf. Zainteresowanym odsyłam do Google.
lukas_j - 27-01-2009, 21:26 Temat postu: RE: Nieoficjalne funkcje w CBot
Cytat: | adiblol napisał/a:
Uwaga! Deasemblowanie jest nielegalne!
|
myslisz ze to kogos interesuje?? a tak wogole to w colobocie bedzie pewno z milion ukrytych funkcji (bez przesady)
adiblol - 27-01-2009, 22:15 Temat postu: RE: Nieoficjalne funkcje w CBot a tak swoją drogą to dowiedziałem się niedawno że deasemblowanie i badanie programów w inny sposób JEST legalne nawet jeśli zabrania tego umowa licencyjną.
lukas_j - 28-01-2009, 07:31 Temat postu: RE: Nieoficjalne funkcje w CBot no, bo przecież trzeba badac, czy w programie nie ma wurusów, wiec nie moze byc tak do konca nielegalne ja moze sie troche pobawie disasemblerem i hexedytorem, i zobacze te polecenia
COLOBOT - 29-01-2009, 16:44 Temat postu: RE: Nieoficjalne funkcje w CBot FilterOnlyLanding, FilterOnlyFliying i FilterNone to, jak sama nazwa wskazuje filtry dla radaru. Przy pomocy pierwszego radar wyszukuje tylko obiekty stojące na ziemi (bo przecież osa materii organicznej nie zrzuci na robota w locie ), drugi - tylko te w locie, a trzeci nie filtruje w ogóle.
colobotwymiiata - 04-02-2009, 17:36 Temat postu: RE: Nieoficjalne funkcje w CBot a co to ipf???
COLOBOT - 04-02-2009, 19:15 Temat postu: RE: Nieoficjalne funkcje w CBot Konia z rzędem temu, kto zgadnie
|
|