|
Polski Portal COLOBOTa COLOBOT Polish Portal |
|
Strefa off-topu - Prace ruszą dopiero po zatrudnieniu kadry?
COLOBOT - 14-08-2008, 18:47 Temat postu: Prace ruszą dopiero po zatrudnieniu kadry? Piszę o tym tutaj, bo jest to wg mnie nieco abstrakcyjny pomysł.
A chodzi o to, że pracując w takim tempie, COLOBOT 2 może się ukazać nawet za kilka lat.
Dlatego możnaby wprowadzić tak jakby "listę płac", tzn. osoby aktywnie uczestniczące w tworzeniu COLOBOTa 2 dostałyby za to wynagrodzenie. Byłoby to kilka procent ze sprzedaży produktu (tym samym za COLOBOTa 2 trzeba by zapłacić troszkę więcej).
Jakie macie uczucia co do tego pomysłu? Podawajcie luźne propozycje, na lazie jest to jeszcze ogromnie odległa idea, ale chyba każdy zgodzi się, że autorom COLOBOTa 2 przydałoby się wynagrodzenie za włożone wysiłki.
PS: ostatnio długo mnie nie było i niedługo znów mnie nie będzie. Związane jest to z moimi kłopotami zdrowotnymi. Od 21 sierpnia przez około miesiąc będę musiał leżeć w łóżku.
mac1e7 - 14-08-2008, 19:24 Temat postu: RE: Prace ruszą dopiero po zatrudnieniu kadry? Cóż ja jestem za... przy okazji ja mógłbym przetłumaczyć COLOBOTA 2 na angielski Mógłbym też pomóc jeśli mielibyście jakieś teksty po ang i ni ch** ich nie rozumiecie Mogę też zrobić jakieś graficzne rzeczy... Od strony pomysłów też mogę dużo pomóc... niestety w wykonaniu nie będę mógł dużo zrobić bo aktualnie mam jeszcze jeden swój projekt... piszę mapkę na serwer w SAMP mapka jest pisana w pawn (taka modyfikacja C++) i jak na teraz ma prawie 30.000 lini No ale koniec offtopu...
Cytat: | (tym samym za COLOBOTa 2 trzeba by zapłacić troszkę więcej). |
A więc jaka jest aktualna przewidywana cena i jaka jest przewidywana cena jeśli dodałoby się do tego te płace?
adiblol - 14-08-2008, 21:11 Temat postu: RE: Prace ruszą dopiero po zatrudnieniu kadry? Uważam że Colobot 2 powinien być open source i tylko uruchomić dotacje przez premium sms. Kto chce ten płaci i wtedy dostaje płytkę Oczywiście dotacje minus koszty płyty i wysyłki rozdzielamy na twórców. Bo jeśli będzie płatne to nie sądzę aby dużo ludzi chciało w to grać. Poza tym Manta i Epsitec się mogą przyczepić (prawa autorskie) jak będziemy rozpowszechniać w celach zarobkowych.
mac1e7 - 14-08-2008, 21:31 Temat postu: RE: Prace ruszą dopiero po zatrudnieniu kadry? @up jak już to pobrać z neta grę... czemu niby twórcy mają najpierw pracować a potem jeszcze płacić za wysyłkę, płytę i nalepkę na płytkę płacić?
adiblol - 14-08-2008, 21:39 Temat postu: RE: Prace ruszą dopiero po zatrudnieniu kadry? część dotacji byłaby na płytkę. Powiedzmy 20% ...
mac1e7 - 14-08-2008, 21:53 Temat postu: RE: Prace ruszą dopiero po zatrudnieniu kadry? A jak ktoś nie będzie chciał wpłacić dotacji to co? Twórcy mieliby płacić?
COLOBOT - 15-08-2008, 17:23 Temat postu: RE: Prace ruszą dopiero po zatrudnieniu kadry? Ja uważam, że za taką pracę należy się autorom nagroda. A cena mogłaby wynosić ok. 10zł - nie jest to dużo. W przypadku wersji pudełkowej pokrywałoby to koszty zakupu płyt, wypalania i wysyłki (może nawet wydrukowania krótkiej instrukcji) oraz starczałoby jeszcze na "pensję" dla twórców.
Jeśli chodzi o pomysł z dotacją przez SMS to:
1.wg mnie nikt by z tego nie skorzystał
2.żeby uruchomić taką usługę trzeba się postarać (nie wiem czy to nie jest wyłącznie dla firm)
3.kwota dotacji wynosiłaby max 9zł - użytkownicy oprócz tego płaciliby 1,98zł podatku
adiblol - 15-08-2008, 18:07 Temat postu: RE: Prace ruszą dopiero po zatrudnieniu kadry? W takim razie ja wyłączam się z projektu. Będę tworzył Colobota 2 osobno i bez pomocy innych. I wrzucę go do neta.
COLOBOT - 15-08-2008, 19:45 Temat postu: RE: Prace ruszą dopiero po zatrudnieniu kadry? Przeszkadza ci to, żeby autorzy dostali coś za to, że włożyli w to pracę i poświęcili cenny czas? Bo ja uważam, że bez takiej motywacji (którą byłaby choćby złotówka od sprzedanego egzemplarza) to daleko nie zajedziemy. Zwłaszcza, że wiele osób ma inne ważne obowiązki, a czasu bardzo niewiele.
Na razie pomysł z "płacami" jest dopiero omawiany, jeszcze niczego nie ustaliliśmy. Wiadome jest jedynie, że nikt nie będzie rozprowadzał za darmo wersji z pudełkiem wysyłanym do klienta.
mac1e7 - 15-08-2008, 21:15 Temat postu: RE: Prace ruszą dopiero po zatrudnieniu kadry? OK biorąc pod uwagę że to będzie zwykła płytka CD, sprzedawana w możliwie najtańszym ale też ciekawie wyglądającym pudełku, z "nalepką" na płycie (można też wypalić LightScrible no ale LS to czarno-biel) cena takiego zestawu wyniesie ok. 4-6zł (zależnie czy LS czy "nalepka"). Do tego trzeba jeszcze doliczyć koszty wysyłki (zwykły list) zależne od wagi... do 350g kosztuje 1.60zł więc mamy już 5,60 - 7.60 do tego trzeba doliczyć jeszcze to wynagrodzenie... cóż... wg. mnie cena nie powinna przekroczyć 15zł bo nikt by tego z początku nie kupował najlepszą ceną wydaje mi się 12zł w końcu sprzedaż RACZEJ nie przekroczy 1.000 sztuk (o ile w ogóle wyjdzie poza 100 ) no ale jeśli sami to jakoś rozreklamujemy albo co MOŻLIWE że jednak przekroczy no ale wróćmy do jednej sztuki - reszta z 12zł to 4,80 - 6,80 które trzeba jeszcze podzielić pomiędzy całą ekipę... z jednej sztuki to bardzo mało no ale 10 sztuk to pewna ilość tak więc przy tej cenie mamy 48 - 68zł do podziału to wygląda już lepiej Przy 100 sztukach które z czasem na 99% osiągniemy wyjdzie 480 - 680zł do podziału i to jest już chyba coś co chcemy osiągnąć po osiągnięciu 100szt. możemy obniżyć cenę do 10zł aby wzrosła sprzedaż. Wtedy po sprzedaniu kolejnych 100szt. mamy 760 - 960zł do podziału Jeśli sprzedaż zacznie padać można obniżyć cenę do 8zł
ALE jeśli chcemy to wydawać odpłatnie będzie trzeba to zabezpieczyć jakimś dobrym systemem zabezpieczającym płytkę przed przegrywaniem.
Wg. mnie sprzedaż droga elektroniczną nie ma sensu, a wynagrodzenie dla osób które poświęciły swój czas na stworzenie tej gry jakieś powinno być. W dzisiejszych czasach tylko wariat wydałby grę nad którą siedział powiedzmy 2 miesiące za darmo... adiblol ty też się byś o tym w końcu przekonał
adiblol - 15-08-2008, 21:59 Temat postu: RE: Prace ruszą dopiero po zatrudnieniu kadry? nie chodziło mi o to żeby autorzy musieli jeszcze płacić za płytkę !!! kto nie dałby dotacji to nie miałby płytki tylko obraz ISO jeśli już chcecie płatne to płatność za obraz iso przez sms pozwala na zapewnienie anonimowości kupującemu (tak jakby kupował w sklepie). płatnosc przez sms jest możliwa dla osób prywatnych - czytałem o tym w Ekspercie jakimś dawno dawno temu. Jeszcze jedno: PAMIĘTAJCIE O PRAWACH AUTORSKICH!
adiblol - 19-08-2008, 08:15 Temat postu: RE: Prace ruszą dopiero po zatrudnieniu kadry? mac1e7: z tymi dwoma miesiącami to pomyśl o jądrze Linuxa. Pracowali nad tym dwa lata lub więcej a jest w pełni darmowe.
mac1e7 - 19-08-2008, 11:45 Temat postu: RE: Prace ruszą dopiero po zatrudnieniu kadry? Taa a ile osób z tego korzysta? Zresztą oni z tego zyski ciągną... reklamy itd. my raczej na czymś takim nie zarobimy
Abadon - 22-01-2010, 12:20
Zamykam temat - zastępstwo DeiDara.
adiblol - 22-01-2010, 12:35
A ja otwieram bo Abadon nie podał powodu zamknięcia
|
|